avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retinere impozit tichete cadou
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retinere impozit tichete cadou

buna ziua,
Cum se poate retine impoztul pe tichetele cadou acordate unui salariat care nu a obtinut alte venituri salariale in luna acordarii tichetelor? de unde i se retine acest impozit aferent tichetelor primite?Multumesc
Cel mai recent răspuns: crisdarie , utilizator 10:08, 26 Ianuarie 2016
Nu a primit drepturi salariale in acea luna? Puteti detalia?
este vorba despre un salariat ce are cotractul de munca suspendat pentru concediu crestere copil. Nu are alte drepturi salariale in luna decembrie, dar i se acorda tichete cadou i valoare mai mare de 150 lei pentru care trebuie sa i se retina impozit. Nu stiu care este modalitatea prin care i se va retine acest impozit, care ar fi monografia contabila si cum ar trebui intocmita declaratia 112.
Despre monografia contabila si declaratia 112 probabiul va va lamuri un contabil.
Ideea este ca, pe perioada suspendarii contractului de munca (cum este şi cazul concediului de creştere a copilului), sunt suspendate drepturile salariale sau de natura salariala - in aceasta ultima categorie incluzandu-se si tichetele cadou.

Art. 49 C muncii e limpede:
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.


Din acest punct de vedere nu ati procedat legal acordand tichete cadou salariatui respectiv. .

Exista si exceptia, unde ar fi o discutie, in anumite limite:

Art. 49 alin. (3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), DACĂ acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.

Daca ati prevăzut într-unul din documentele interne menţionate mai sus că acordaţi tichete cadou şi salariaţilor aflaţi în concediu creştere copil, ar fi existat posibilitatea acordării tichetelor cadou, dar - eventual - până la limita neimpozitarii.

De la caz la caz sunt discutabile si alte solutii - spre exemplu ganditi-va ca tichetele cadou pot fi la dispozitia angajatorului, care le poate acorda cui doreste angajatorul, iar impozitul de 16% il suporta angajatorul.

Strict legal insa, daca nu exsita exceptia de la alin. (3) de mai sus, decizia Dvs. nu a fost legala. Ca a fost morala, ca a fost echitabila, e alta discutie.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
horatiusasu, utilizator
acordarea unor prime ocazionale ( tichete cadou sau prime in bani ) este perfect legala chiar si pentru un angajat aflat in CIC. Conditia este ca acestea sa nu se datoreze pentru activitatea prestata in perioada suspendarii contractului. Un contract suspendat inseamna ca omul nu mai lucreaza si nici nu mai primeste remuneratie pentru munca sa. Insa primele , prin caracterul lor ocazional - mai ales de Craciun - e clar ca se acorda pentru activitatea de peste an si nu pentru luna respectiva - cea suspendata.
Iar in perioada de CIC din cate stiu se pot obtine venituri impozabile de pana la 3000 lei/ parinte fara a fi afectata indemnizatia de crestere copil.
Tratamentul fiscal al acestor prime este ca si pentru ceilalati salariati. Acordate pentru copil minor sunt deductibile in limita 150 lei.
In decl 112 treb sa bifati ca venituri pentru alta perioada decat per de referinta (luna in curs)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichetele cadou in cic andreea_adomnitei andreea_adomnitei Persoanele aflate in CIC pot beneficia de tic hete cadou? (vezi toată discuția)
Tichete cadou in cm ContSters305618 ContSters305618 Un angajat in concediu medical are dreptul la tichete cadou? (vezi toată discuția)
Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)