avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... 2016 - Predarea permisului dupa respingerea plangerii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

2016 - Predarea permisului dupa respingerea plangerii

Buna ziua,

Imi cer scuze ca revin cu acest subiect, care s-a tot dezbatut, am citit tot ce s-a postat, dar din cauza multiplelor modificari de legislatie as dori sa aflu care este situatia la zi, acum, in ianuarie 2016, cu privire la acest subiect.

Mi s-a ridicat carnetul pt neacordare prioritate. Am depus plangere la Jud. Sect. 1. Pe 12 ianuarie a fost primul termen si s-a respins plangerea. Acest lucru l-am aflat de pe internet pe portal.just.ro. La domiciliu n-am primit nimic.

Nu am mai dorit sa recurg la alta cale de atatc si citind in OUG 195, actualizata, am vazut urmatorul paragraf la art 118 alin 4:

--------------------------------------------------------------------------------
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere
----------------------------------------------------------------------------------

Ca atare m-am prezentat azi la Udriste cu art respectiv printat si le-am zis ca vreau sa predau carnetul conform legii.
Organul de la ghiseu a cascat ochii la foaia printata, a zis ca nu stie ce e scris acolo, si ca pana nu vin cu o hotarare definitiva si irevocabila il deranjez de pomana.

Care este procedura predarii permisului in cazul in care nu mai doresc sa exercit vreo alta cale de atac?

Multumesc,
Buru Cristian
Cel mai recent răspuns: Kuky2000 , utilizator 10:56, 22 Ianuarie 2016
Hotararea de respingere este definitiva si irevocabila, motiv pentru care aveti obligatia ca in termen de 15 zile de la pronuntare sa predati permisul de conducere, in caz contrar riscati o majorare cu 30 de zile a suspendarii dreptului de a conduce. Prezentati-va la serviciul poliiei rutiere care va are in evidenta pentru a preda permisul.
AvocatAdelaBratulescu a scris:

Hotararea de respingere este definitiva si irevocabila, motiv pentru care aveti obligatia ca in termen de 15 zile de la pronuntare sa predati permisul de conducere, in caz contrar riscati o majorare cu 30 de zile a suspendarii dreptului de a conduce. Prezentati-va la serviciul poliiei rutiere care va are in evidenta pentru a preda permisul.


Deci sa inteleg ca automat aceste hotarari de la fond sunt definitive si irevocabile?

M-am prezentat la politie dar au refuzat sa preia permisul pe motiv ca nu le-am adus hotararea def si irevoc.
Ori asteptati plicul cu decizia acasa (plicul e stampilat cu data la care v-a fost livrat) ori mergeti la judecatorie sa va dea o copie dupa hotarare. S-ar putea sa dureze pana se redacteaza aceasta hotarare. Dupa cate stiu hotararile la plangerile amenzi rutiere sunt definitive dupa prima instanta. Dupa noul cod nu mai exista "irevocabila" ci doar definitiva.
În primul rând doamna Brătulescu, în sistemul Codului de procedură civilă în vigoare nu mai există noţiunea de hotărâre irevocabilă. Din moment ce primul termen al litigiului a fost în ianuarie anul acesta, este evident că litigiul se desfăşoară potrivit Codului de procedură civilă în vigoare. Ceea ce am scris mai jos pentru domnul Cuasoc vi se adresează şi dvs. întrucât nici dvs. nu sunteţi la curent cu modificările intervenite în ceastă materie.

În al doilea rând domnule Cuasoc, prevederea la care vă referiţi când afirmaţi că "hotararile la plangerile amenzi rutiere sunt definitive dupa prima instanta" a fost declarată neconstituţională acum aproape patru ani. Aveţi mai jos decizia Curţii.
[ link extern ]

@ Kuky2000

Termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. În situaţia în care nu atacaţi hotărârea cu apel, ea rămâne definitivă la expirarea termenului în care puteaţi declara apel.

Termenul de apel este de 30 de zile şi începe să curgă din momentul în care primiţi hotărârea acasă. După ce vi se comunică hotârârea şi după ce trec cele 30 de zile în care puteţi declara apel începe să curgă termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul.

Am încercat să explic în mesajul scris în topicul de mai jos care este motivaţia. Nu ştiu în ce măsură am şi reuşit. Dacă n-am reuşit, reveniţi cu întrebări.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis conducere suspendat 30 zile, de cand incepe perioada de suspendare? uciucubelu uciucubelu Pe 15 decembrie 2011 am pierdut procesul cu Politia Rutiera insemnand ca in termen de 15 zile sa predau permisul. Pana pe 30 decembrie nu l-am predat fapt ... (vezi toată discuția)
Comunicare ipj cristian11 cristian11 In urma cu 2 ani, am depus plangere impotriva unui proces verbal de contraventie rutiere...Prin februarie 2010 prin sentinta mi s-a respins plangerea ... (vezi toată discuția)
Apel fara motivare . Klara77 Klara77 Buna ziua , Am căutat in forum o situație asemănătoare , dar cum nu am găsit , va rog sa ma ajutați in luarea celei mai bune decizii . Soțul meu , ... (vezi toată discuția)