avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Comunicare IPJ
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Comunicare IPJ

In urma cu 2 ani, am depus plangere impotriva unui proces verbal de contraventie rutiere...Prin februarie 2010 prin sentinta mi s-a respins plangerea contraventionala de prima instanta! Am primit acasa comunicarea sentintei care cuprindea hotararea judecatoreasca si mentiunea ca poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile!
Am renuntat sa-mi mai bat capul si am renuntat la recurs. Dupa cele 15 zile, o luna nu am mai condus (termenul pt care imi era suspendat carnetul de conducere).
Dupa acea luna am fost oprit de un echipaj de politie pt o verificare de rutina...Dupa verificare am fost intrebat ce s-a intamplat de am avut carnetul de conducere suspendat. Cand mi s-au returnat actele, agentul de politie mi-a spus ca lor le apare in sistem ca am avut suspendat carnetul de conducere timp de 1 luna din data X (data care coincidea cu data sentintei).
Totul bun si frumos pana acum 2 zile cand primesc o scrisoare recomandata de la IPJ, prin care sunt anuntat ca datorita faptul ca nu am predat carnetul de conducere, dupa ce mi s-a respins plangerea contraventionala....de pe data de 22 mai dreptul de a conduce imi este suspendat pe 2 luni (1luna din sanctiunea din proces verbal + 1 luna sanctiune pt nepredarea permisului).

Mentionez ca nu am primit nicio alta instiintare de la IPJ dupa comunicarea sentintei, prin care sa fiu nevoit sa predau permisul.
Mi se pare ceva stupid, avand in vedere ca nu aveam de unde sa stiu acest lucru (predarea permisului), plus ca in sistemul politiei rutiere am aparut ca am avut suspendat permisul de conducere timp de 1 luna.
Va adresez urmatoarea intrebare: ce se poate face in acest caz?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Andreea Tudor , Avocat 21:34, 11 Mai 2011
din momentul in care a ramas definitiva si irevocabile sentinta instantei de fond curgea termenul de 15 zile in care dvs trebuia sa va prezentati la politie sa predati permisul. politia nu era obligata sa va anunte sa va prezentati sa predati permisul.
eventual puteti sa solicitati politiei actul in baza caruia ati fost sanctionat cu inca o luna pentru nepredarea permisului pentru a-l putea contesta.
Da, dupa ce a curs termenul de 15 zile dvs erati obligat sa-l predati.
Politia nu era obligata sa va anunte sa va prezentati sa predati permisul.
Neprezentarea contravenientului în termen de 15 zile în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Succes!

Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic
Sa inteleg ca pot fi sanctionat de 2 ori pentru aceeasi contraventie. Daca eram oprit de politie in perioada de dupa trecerea termenului de apel, savarseam o infractiune, fiindca apaream cu permisul suspendat, chiar daca nu-l predasem. Acum daca o sa conduc dupa data de 22 mai, acelasi lucru.
Actul prin care s-a intocmit aceasta noua (veche) contraventie cum poate fi atacat?
Este act administrativ?
Potrivit Art. 118.din OUG 195/2002

(3) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
___________

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare carnet de conducere aricici aricici Carnet de conducere ridicat pt. depasirea vitezei legale, pierdut procesul in ambele faze ( prima instanta si cale de atac) ; ce se intampla daca nu predau ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - pierdut plangere, obligatie de predare Mariasa Mariasa Buna ziua!! In 2011 septembrie am avut permis suspendat pentru 30 zile!! In februarie 2012 a fost respinsa cererea mea de anulare a permisului. Nu am fost ... (vezi toată discuția)
Recurs in 15 zile ilarion184 ilarion184 Am luat amenda 360 RON + Suspendare 2 luni permis , am facut plangere impotriva P.V dar am pierdut . Azi 11.10.2010 am primit acasa Hotararea ca in 15 zile pot ... (vezi toată discuția)