Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am 5 ani de relatie cu o fata timp in care rezultat si un copil cu varsta de 1 si 8 luni. Acum o luna in urma fata respectiva a parasit locul in care stateam impreuna lasandu-mi copilu cu mine in casa, timp in care am avut grija de copil find si bolnav cand a plecat . Dupa o saptamana iam dus copilu ca sa merg la doctor si la-m lasat ei pentru ca eu avand servici nu puteam sa stau si cu el si cu serviciu, iar acum ea ma dat in judecata pentru abandon de familei. Mentionez ca sunt nu suntem casatoriti dar copilu este pe numele meu. Poate sa ma acuze de abandon de familie . Ce se poate intampla. Va rog sa imi raspunde-ti. Va multumesc
Buna ziua,
Va poate da in judecata pentru abandon de familie daca nu platiti pensie alimentara copilului mai mult de 2 luni.
Va sfatuiesc ca atunci cand ii transmiteti banii sa-i solicitati sa va semneze o chitanta de primire.
Abandonul de familie consta potrivit dr penal in parasirea sau lasarea fara ajutor a persoanei aflata in intretinere sau in neplata pensiei de intretinere stabilita in sarcina cuiva timp de 2 luni consecutiv.
Este important, in situatia in care nu s-a stabilit juridic deja, sa formulati o actiune in instanta prin care instanta sa stabileasca cui va fi incredintat copilul si ce obligatii revin celuilalt parinte pentru ca fiecare parte sa-si indeplineasca exact obligatiile impuse de instanta.
In cazul in care nu exista o astfel de sentinta nu sunt stabilite drepturile/obligatiile fiecarui parinte ca atare juridic nu se poate sustine ca ati incalcat vreo obligatie insa este de preferat ca lunar sa trimiteti prin mandat postal ( sau alta forma doveditoare) o suma de bani pt intretinerea copilului.
Ajutor
çhicireanu liliana
Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)