conform legii 76/2002 puteti fi somer daca:
"c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;".
indicatorul de referinta este de 500 lei.
Deci daca nu avbeti din PFA venituri mai mari de 500 lei lunar( impozabili), atunci veti putea beneficia de somaj.
Ar fi bine sa stiti ca trebuia sa platiti obligatoriu si contributie la sanatate ca PFA.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Cu riscul de a deveni pisaloaga, va mai intreb: Cum sa procedez? pentru ca Decizia de impunere pentru impozitul pentru venituri din activitati independente aferenta anului acesta s-a efectuat in baza veniturilor declarate realizate pentru anul trecut (adica o medie de 800 lei pe luna - 9600 pe an ) -considerandu-se ca se va mentine activitatea in ritmul cel putin al anului trecut. Nu am realizat nimic pana acum, totusi am platit impozitul de 16% atat pentru anul trecut (care sigur, era obligatoriu) cat si pentru anul acesta. Mentionez ca, vazand ca nu am perspectiva, am fost sa schimb Decizia de impunere (pentru a plati mai putin pentru anul acesta) dar nu s-a putut Daca inchid PFA este mai bine?
In ceea ce priveste contributia de sanatate pentru PFA mi s-a spus ca daca sunt angajata nu sunt obligata sa platesc contributie la sanatate (nici la somaj, practic am inteles ca este optional).
Va multumesc mult,
Cu stima,
Ing Aurelia Ionescu
conform normelor venitul impozabil relaizat de PFA se va calcula astafel:
Art. 6. - Veniturile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal
Din cate stiu eu , nu aveti cum sa primiti de la Finante o adeverinta care sa ateste ca nu ati realizat venituri anul acesta pana nu se termina anul.
Este bine totusi sa verificatinasta direct la finante.
In acest caz intradevar ar fi util sa va inchideti PFA pentru a putea obtine somajul.
Dupa ce depuneti dosarul, puteti sa va deschideti iar PFA in momentul cand veti avea posibilitatea de a avea de lucru ca PFA.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Cineva mi-a spus ca pot suspenda activitatea, nu trebiuie neaparat sa inchid PFA. Impieteaza intrarea in somaj daca-l suspend?
Exista un termen legal (in cazul in care suspend/inchid PFA) dupa care sa pot depune actele la AJOFM - in cazul in care primesc decizia de disponibilizare? (Pot sa-l suspend/inchid spre exemplu in perioda de preaviz? - cel putin atunci voi sti exact pentru ce sa optez).
Va multumesc,
Cu consideratie,
Ing. Aurelia Ionescu
nu sunt foarte sigura ca pFA are aceasta cale de suspendarea a activitatii, din cate stiu eu, nu.
Suspedarea e posibila pentru SRL.
dar poate veti primi un raspuns mai avizat in aceasat privinta de la alti colegi de forum.
Oricum, puteti mereg si dvs la registrul comertului sa va interesati direct la sursa.
In ce priveste depunerea dosarului la AJOFM exista urmatorele termene, cf art 38 legea 76/2002:
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi