avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract asigurare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract asigurare somaj

Buna ziua,

Am voie sa imi fac contract de asigurare pentru somaj daca nu am nici un venit?

Am avut CIM pe perioada determinata de 1 an in cadrum unei firme pt a inlocui pe cineva care era in CCC. Persoana respectiva s-a intors mai repede la serviciu asa ca eu nu am 1 an vechime fara cateva zile ( e vb de 5 zile).
Eu inainte am lucrat in strainatate si nu am platit contributiile in tara.

Intrebarea este, pot sa imi fac contract de asigurare somaj cu AJOFM pentru o luna.. sa zicem si apoi sa depun actele pentru somaj?
Am sunat la ei si mi s-a spus ca nu. Vroiam sa mai cer o parere.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 6 Aprilie 2016
Nu puteti incheia un astfel de contract cu AJOFM-ul daca nu realizati venituri.

Asa cum se prevede in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.

Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.


Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5.25 lei.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns!

As vrea sa va intreb acum altceva. Am gasit o colaborare si o sa mi se faca CIM cu program de 2 ore /zi. Acum, nu imi dau seama ce perioada ar trebui sa lucrez cate 2 ore ca sa pot depune cererea pt somaj in conditiile in care salariul o sa fie mai mic decat indicatorul de referinta.

Sau, in cazul incare am acest contract pe 2 ore am dreptul sa imi mai fac si eu contract cu AJOFM pt somaj? Repet, salariul o sa fie mai mic de 500 de lei.



Indemnizatia de somaj nu se poate cumula cu veniturile din salarii.

Normele de aplicare a Legii 76/2002 prevad:
art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a) persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c) persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul alte venituri cu somajul gungureanu gungureanu Am prestat o activitate liberala pe baza unui cif in perioada in care eram angajat, din care am venituri de 5000 ron in anul trecut,iar din iulie sunt in somaj ... (vezi toată discuția)
Legal DumitruMihai DumitruMihai Buna ziua ,am mai multe neclaritati ; 1.sunt administratorul unui srl la care nu sunt angajat 2.sunt si somer 3. doresc un ... (vezi toată discuția)
Beneficiar de somaj irumes irumes Daca la societatea unde lucrez urmeaza sa se faca concedieri, postul meu fiind restructurat iar eu concediata, voi beneficia de somaj in conditiile in care, eu ... (vezi toată discuția)