avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie Germania student
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie Germania student

Buna ziua. Parintii mei locuiesc in Germania iar eu sunt student in Romania. Am inteles ca pot obtine alocatie de la statul german pana la varsta de 25 de ani. Imi puteti da informatii despre ce documente sunt necesare pentru derularea procedurii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:01, 23 Ianuarie 2016
Cetăţenii români care au copii beneficiază de alocaţie în Germania, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
· impozitarea nerestricţionată a veniturilor în Germania,
· renunţarea la alocaţie în România,
· depunerea unei cereri în scris la autoritatea pentru alocaţii ( Familienkasse ).

Alocaţia se acorda pentru :
· copii proprii sau adoptivi, a căror domiciliu se află în unul din statele membre a Uniunii Europene,
· nepoţi, dacă aceştia locuiesc cu bunicii în aceeaşi locuinţă/ casă;
· copii care locuiesc în acelaţi spaţiu locativ cu solicitantul alocaţiei şi care sunt îngrijiţi de către acesta.

Alocaţia se acordă pentru cei mai sus mentionaţi până la împlinirea vârstei de 18 ani necondiţionat, după care aceasta poate fi platită în continuare în cazul în care copilul nu are un venit propriu mai mare de 8.001 Euro anual.

Alocaţia se plăteşte până la împlinirea vârstei de 25 de ani dacă copilul merge la şcoală/ liceu/ facultate ori acesta se află într-o ucenicie sau este înregistrat la forţele de muncă ca solicitant a unui loc de ucenic.

[ link extern ]

Procedura de aplicare pentru alocatie porneste de la completarea a doua formulare europene:
- formularul E411 - prin acesta statul german se certifica beneficiile similare incasate în Romania, precum si stoparea alocatiei în Romania. Statul german achita diferenta de la alocatia romana pana la sistarea acesteia
- formularul E401 - certifica componenta structurii familiei si demonstreaza ca unul dintre părinti are in grija cresterea de zi cu zi a acestuia, conditie indeplinita prin domiciliul comun al acestora
Va multumesc pentru raspuns, dar am inteles ca mai trebuie completat si E402 de catre institutia de invatamant. Formularele E401 si E411 trebuie completate in Romania sau Germania?
In Romania se completeaza formularele.
in E401 rubrica 3. Persoană(e) alta(ele) decât sotul/sotia în căminul căreia (cărora) trăiesc membrii familiei , avand in vedere ca locuiesc cu bunicii, trebuie sa completeze unul din ei ? Iar la 5 Numele şi adresa institutiei competente pentru acordarea prestatiilor familiale completeaza Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București?
La E411 A. 5 Instituţia competentă si B. 9 Instituţia de la locul de reşedinţă a membrilor familiei, am aceeasi nelamurire.
Pentru completarea formularelor trebuie ca solicitantul (unul din parinti) sa fie prezent in Romania? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
Aleeex, utilizator
La primirea formularului, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) trebuie sa completeze partea B.

Institutia responsabila de completare formularului E 401 (partea B) pentru lucratorii, cetateni romani care au domiciliul in Romania si care isi desfasoara activitatea in alte state membre ale Uniunii Europene este structura de evidenta a persoanelor din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor de la domiciliul solicitantului.

Alte discuții în legătură

Alocatie europeana dana-stefi dana-stefi buna seara,avem si noi o intrebare ;mama cu copilul suntem in Romania ,tatal angajat la firma germana in Germania la macelarie din septembrie 2014,in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Formularele e411 si e401 - ghid practic de accesare a alocatiilor europene pentru copii Ares-3 Ares-3 Incep prin a preciza ca orice completare la acest material pe care o poate face cineva care a obtinut alocatie sau alocatie complementara pentru copii intr-un ... (vezi toată discuția)
Alocatii copii takytaky1 takytaky1 sotul lucreaza 2 luni pe an in strainatate cu contract de munca .se poate lua alocatia pt copii se acolo ca am fost intrebati de la primarie de unde luam ... (vezi toată discuția)