Incep prin a preciza ca orice completare la acest material pe care o poate face cineva care a obtinut alocatie sau alocatie complementara pentru copii intr-un stat membru UE, este binevenita.
Principala sursa de informare:
[ link extern ]
Alocatiile europene reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru salariatii si lucratorii independenti si membrii familiilor acestora, care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul dintre aceste state.
Aceste alocatii se acorda pentru copiii avuti in ingrijire, ca si alocatiile care se acorda Romania. Diferenta consta in faptul ca, urmare a desfasurarii unei activitati salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, aceasta alocatie poate avea un cuantum mai mare (in majoritatea cazurilor). Acest cuantum depinde de legislatia statului respectiv.
De aceste alocatii pot beneficia copiii ai caror parinti lucreaza legal pe teritoriul Uniunii Europene.
Indiferent de statul membru de resedinta al lucratorului migrant si al membrilor familiei sale, acesta are dreptul la prestatii din statul in care isi desfasoara activitatea (art. 73 din Regulamentul 1408/71). Parintii vor beneficia de prestatiile oferite de un singur stat, eventual primind o diferenta de la institutia competenta din statul care acorda prestatii mai mari.
Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.
Procedura consta in completarea formularului E411, in dublu exemplar, reprezentand cererea de informatii privind dreptul la prestatii familiale in statul de resedinta al membrilor familiei si depunerea acestuia la institutia abilitata.
Urmatorul pas este stabilirea statului competent care va acorda alocatia, in functie de natura activitatii desfasurate de catre parinti pe teritoriul Romaniei si/sau al statului respectiv. Indiferent care este statul competent, procedura de obtinere a alocatiei este aceeasi: completarea formularului E411.
Formularul E411 are doua parti:
A si
B, care se vor completa dupa cum urmeaza:
Partea A din formular se completeaza de catre lucratorul migrant care se adreseaza institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din statul unde isi desfasoara activitatea.
In aceasta parte a formularului trebuie completate toate datele privind identitatea persoanelor mentionate si este indicat ca solicitantul sa trimita institutiei abilitate din Romania fotocopii dupa actele de stare civila a membrilor familiei, hotarare de divort ori de incredintare a copilului/copiilor, dupa caz.
La primirea formularului, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) trebuie sa completeze partea B a formularului pentru care va solicita informatii, dupa caz, de la:
a) Inspectoratul Teritorial de Munca;
b) Casa Judeteana de Pensii;
c) Directia Generala a Finantelor Publice;
d) Inspectoratul Scolar Judetean (in cazul in care copiii avuti in intretinere urmeaza cursurile invatamantului preuniversitar);
e) Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat in partea A (fie la institutiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea, fie la Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale de la locul de domiciliu din Romania).
Inainte de demararea procedurii de obtinere a ?alocatiei europene? persoana care lucreaza in mod legal intr-un stat, pentru care Regulamentul CE 1408/71 este aplicabil, trebuie sa se intereseze daca are dreptul de a primi aceasta alocatie. Aceste informatii pot fi obtinute de la angajator si de la institutia competenta din statul respectiv. Tocmai de aceea este indicata (dar nu obligatorie) inceperea procedurii din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.
In Romania, institutia responsabila cu plata prestatiilor familiale este Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale care la nivel local este reprezentata de Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale. Astfel, formularul va fi depus la AJPS-ul de care copiii lucratorului migrant apartin ca domiciliu.
Datele de contact ale Agentiilor Judetene pentru Prestatii Sociale
[ link extern ]
Plata alocatiei europene va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata alocatiei .
Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata alocatiei europene si plata propriu-zisa a alocatiei depinde de factori precum: corectitudinea datelor completate in formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc.) si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate
Formularul E411 poate fi vizualizat/descarcat de aici:
www.avocatnet.ro/content/con...
Model completat al formularului E411:
[ link extern ]
Formularul E401 de asemenea poate fi transmis de la institutiile competente din celelalte state membre in care isi desfasoara activitate lucratorii migranti romani prin intermediul Directiilor de Munca si Protectie Sociala Judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Institutia responsabila de completare formularului E 401 (partea B) pentru lucratorii, cetateni romani care au domiciliul in Romania si care isi desfasoara activitatea in alte state membre ale Uniunii Europene este structura de evidenta a persoanelor din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor de la domiciliul solicitantului.
In situatia in care completarea formularului este solicitata de catre lucratorul migrant roman la sediul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor se vor prezenta urmatoarele documente:
- certificatele de stare civila, in original si fotocopie;
- dovada consimtamantului expres, dat in forma autentica, al persoanelor ale caror date urmeaza sa fie prelucrate, in original;
- copia actului de identitate sau a pasaportului de cetatean roman;
- alte documente doveditoare, respectiv sentinte de divort, decizii/dispozitii de schimbare a numelui pe cale administrativa;
-procura, in original, in situatia in care completarea formularului este solicitat prin imputernicit.
www.avocatnet.ro/content/for...
Formularul E401 poate fi vizualizat/descarcat de aici:
www.avocatnet.ro/content/con...