avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in Norvegia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in Norvegia

Buna seara
Imi spuneti,va rog, daca am dreptul la somaj in Romania dupa ce am lucrat peste 5 ani in Norvegia? Siturile celor din Norvegia spun ca e o intelegere intre state,eu neputand beneficia de somaj din Norvegia,nelocuind acolo.
Multumesc anticipat!
Buna seara!Cel mai bine este sa va interesați prin e-mail la Ministerul Muncii din România la adresa:relatiicupublicul@mmuncii.ro,mesajul va fi redirecționat către Direcția Relații Externe din Cadrul Ministerului de unde veți primi și un răspuns!
Nu puteţi primi ajutor de şomaj în România decât dacă, după întoarcerea în ţară, realizaţi aici o perioadă de asigurare pentru şomaj, indiferent de durata acesteia. Stagiul minim de cotizare prevăzut de legislaţia română este de 12 luni în ultimele 24. Să presupunem că, după întoarcerea din statul membru în care aţi lucrat anterior, lucraţi doar 2 luni în România, ceea ce nu v-ar da în mod normal dreptul la ajutor de şomaj. În acest caz, dvs. sau agenţia teritorială veţi solicita instituţiei competente din statul membru respectiv formularul care atestă perioada de asigurare realizată. Astfel, cele 12 luni de asigurare realizate în alt stat membru se vor cumula cu cele 2 luni de asigurare realizate în România şi va fi îndeplinită condiţia stagiului minim de cotizare. Totuşi, pentru a primi ajutor de şomaj, nu este suficient să aveţi stagiul de cotizare menţionat mai sus, trebuie să îndepliniţi şi celelalte condiţii prevăzute de legislaţia română (să nu realizaţi venituri sau veniturile realizate să nu fie mai mari decât salariul minim pe economie garantat în plată, să nu îndepliniţi condiţiile de pensionare, să fiţi înregistrat la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţineţi cu domiciliul sau reşedinţa).
[ link extern ] .
Am luat șomaj din Norvegia in perioada 2015-2016. M am înregistrat din 2 in 2 sapt la ei si m am prezentat la ei când m au chemat. In aceasta perioada am stat la un prieten in Norvegia si mai veneam si in Ro pt ca am început sa mi fac niște lucrări dentare.. din bani salvați îmi trimiteam si in Ro pt ca îmi construiam o casa. In 2017 in Ianuarie când mi s a terminat Șomajul am mai stat pana in april , dupa care am venit in Ro.spre dezamăgirea mea in dec 2017 am primit o Înștiințare in posta din norge ca trebuie sa înapoiez banii primiți deoarece ei au verificat cum ca eu in perioada șomajului am virat bani din contul de norge in contul de Ro. Întrebarea mea este ce pot sa fac?? Sa dau bani sau dacă nu i dau care sunt consecințele??
De regula NAV isi justifica/argumenteaza deciziile prin referire la legislatia in vigoare si articolul/paragraful din lege pe care ei considera ca l-ai incalcat transferand bani in perioada somajului. La ce lege/paragraf fac ei referire in adresa pe care ti-au trimis-o - Folketrygdloven, Permitteringslønnloven, etc?
Ce ai rezolvat cu returnarea indemnizatiei de somaj din norvegia

Alte discuții în legătură

Somaj, asigurari sociale si indemnizatie de crestera a copilului gabriela1908 gabriela1908 Buna ziua, Am lucrat in Regatul Unit cu contract pe perioada determinata 6-7luni/an in ultimii 7ani.in luna octombrie 2015 am terminat contractul si am ... (vezi toată discuția)
Cetatean din ue-pensie in romania? adela05 adela05 Un cetatean membru UE, dupa cati ani de munca in Romania are dreptul sa primeasca pensie? (vezi toată discuția)
Are dreptul la ajutorul de somaj? INVICTUS_5 INVICTUS_5 [i]Un muncitor se angajeaza din concediu ptr. cresterea copilului initial cu perioada determ; i se modifica prin act adit. perioada in nedeterminata; are ca ... (vezi toată discuția)