avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... are dreptul la ajutorul de somaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

are dreptul la ajutorul de somaj?

Un muncitor se angajeaza din concediu ptr. cresterea copilului initial cu perioada determ; i se modifica prin act adit. perioada in nedeterminata; are ca vechime la actualul loc de munca 6 luni; poate beneficia de ajutorul de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 7 Noiembrie 2011
daca a mai lucrat anterior si i-au fost plactite contributiile la bug. asig. social ...da poate beneficia
Daca ar fi stat un an in concediu crestere copil,asta inseamna ca s-ar fi cumulat 6 luni din perioada anterioara intrarii in cic cu cele 6 luni ulterioare cic-ului(ar fi indeplinit conditia de 12 luni din ultimele 24 luni lucrate pentru a beneficia de somaj)ar putea beneficia de somaj,dar daca a stat doi ani in concediu crestere copil,doar in baza celor 6 luni lucrate ulterior nu poate beneficia de somaj,ar fi beneficiat daca intra direct din concediu crestere copil in somaj.
INVICTUS_5 a scris:

Un muncitor se angajeaza din concediu ptr. cresterea copilului initial cu perioada determ; i se modifica prin act adit. perioada in nedeterminata; are ca vechime la actualul loc de munca 6 luni; poate beneficia de ajutorul de somaj?


Da, poate beneficia de ajutorul de somaj numai daca:
- c.i.m. va inceta din motive neimputabile acestuia
- are un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ..

Art. 35 alin.1 din Legea nr.76/2002 prevede ca, pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

Asadar, stagiul de cotizare cumulat in perioada cuprinsa dintre data revenirii din CCC si data incetarii c.i.m. va fi cumulat cu stagiul de cotizare realizat inainte de CCC....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa indemnizatia de crestere a copilului ella03 ella03 Tocmai mi s-a incheiat concediul de crestere al copilui si as dori sa stiu daca pot intra in somaj in conditiile in care am fost in somaj si in cele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Drept de somaj tantrixuti tantrixuti Buna seara. As vrea sa intreb daca cumnata mea, poate beneficia de somaj ? Firma la care lucreaza sa declarat falimentara. Inainte de angajare a fost ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de venituri pentru somaj ralucaene ralucaene buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am ... (vezi toată discuția)