Bună ziua!
Cine poate să îmi dea o lămurire pentru următoarea situație?
Am cerut constatarea nulității (pe cale de acțiune) a unui act admin-fiscal, în instanța de contencios. Judecătorul nu s-a pronunțat pe acest capăt de cerere, întrucât a motivat că nu poate analiza fondul cauzei în condițiile în care acesta nu a fost analizat în procedură administrativă.
Având în vedere faptul că judecătorul nu s-a pronunțat cu privire la legalitatea (sau nelegalitatea) actului, voi mai putea vreodată, în altă acțiune, să invoc excepția de nelegalitate? Bănuiesc că nu putem afirma că se poate bucura de autoritate de lucru judecat dacă nu s-a pronunțat asupra acestui aspect.
Vreau să fac recurs. Pot să cer instanței de recurs să admită recursul și să rejudece cauza? Dacă da, pot solicita instanței de recurs să constate nulitatea pe cale de excepție dacă în prima instanță am invocat nelegalitatea pe cale de acțiune?
Mulțumesc anticipat pentru opinia dvs?
O noua cerere nu va va fi respinsa pentru autoritatea de lucru judecat daca veti parcurge procedura prealabila. Chiar daca faceti recurs si vi se admite, rejudecand cauza, ea tot se va respinge, din cauza aceleiasi proceduri prealabile.
Daca s-ar admite recursul, s-ar casa hotararea primei instante si ati putea invoca nulitatea pe cale de exceptie, numai ca, asa cum am spus anterior, se va respinge cererea.
Eu am parcurs procedura prealabilă. Însă nici în procedura prealabilă nu s-a răspuns pe capătul de cerere cu privire la nelegalitate. S-a respins pentru tardivitate.
Eu însă nu am contestat actul sub incidența legislației fiscale, astfel încât nu pot fi criticată că nu am introdus contestația în termen.
Prin urmare și în procedură prealabilă și în prima instanță, am solicitat constatarea nulității.
Nu am primit însă răspuns la acest aspect.
Ideea este următoarea: am voie să invoc excepția de nelegalitate dacă nu am făcut acest lucru de la început? Adică, prima dată am invocat nelegalitatea pe cale de acțiune, iar acum invoc nelegalitatea pe cale de excepție, pentru a forța să se pronunțe cu privire strict la acest aspect (ne-legalitatea).
Mulțumesc!
Daca procedura prealabila s-a respins ca tardiva, inseamna tot ca nu a fost parcursa si chiar daca nu ati solicitat decat constatarea nulitatii, tot era nevoie de parcurgerea ei.
Daca vi s-ar admite recursul, s-ar casa hotararea recurata si s-ar rejudeca, deci capatul principal de cerere ar fi tot constatarea nulitatii, acelasi ca prima data. Din aceasta cauza nu ati putea invoca si pe cale de exceptie nulitatea; ori pe cale de actiune, ori pe cale de exceptie. Capatul principal oricum nu il puteti suprima, pentru ca ramane acelasi cand se rejudeca procesul.
Revizuire
shhomerul
in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)