avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu a fost platit ultimul salariu, in urma demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu a fost platit ultimul salariu, in urma demisiei

Buna ziua
Fiica mea a lucrat la o firma, ca programator. La mijlocul lui decembrie si-a dat demisia, pentru a avea mai mult timp sa-si pregateasca niste examene.
Problema este ca salariul pentru luna decembrie, care trebuia platit in 15 ianuarie, nu i-a fost virat, nu a intrat in contul ei. Am motive sa pun la indoiala corectitudinea patronilor acestei firme, nu sunt sigura daca au virat corect contributiile din salariile anterioare.
Fiica mea nu vrea sa le spuna nimic, ii este rusine. Nu pot conta pe ea cu nimic.
Ce pot face eu, ca mama? Ea nu ma lasa nici pe mine sa iau legatura cu patronii firmei, nu am numarul lor de telefon, nu am adresa de e-mail. Stiu numele firmei din contul bancar al fiicei mele (cat o fi si ala de corect), de unde s-au virat salariile pe lunile anterioare.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
CristinaCIC, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaCIC , utilizator 10:47, 27 Ianuarie 2016
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Va multumesc pentru raspuns, dar aveam nevoie de un raspuns concret, nu de extrase din legi. Fiica mea nu vrea sa lupte pentru drepturile ei, ii este rusine sa vorbeasca.

A fost angajata cateva luni. Nu i s-a dat copie dupa contractul de munca, nu i s-a cerut control medical desi lucra la calculator, angajarea s-a facut dupa cateva zile dupa ce a inceput sa lucreze (a intrebat-o daca se supara ca se pierd cateva zile, iar ea ... nu s-a suparat), nu a primit o hartie de desfacere a contractului de munca, iar acum in ianuarie nu i-a platit salariul pentru jumatate de luna lucrata in decembrie.

Unde as putea sa aflu daca patronii i-au platit contributiile?

In prezent traim din pensia mea. Va rog mult, dati-mi un sfat.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
CristinaCIC, utilizator
Aceste sunt modalitatile prin care se pot recupera drepturile salariale , chiar daca sunt insotite de texte de lege .

In instanta orice afirmatie facuta trebuie bazata pe probe si pe texte de lege si nu pe vorbe goale.

Puteam sa va dau un raspuns aleatoriu sa va da trimit la un avocat, intrucat nu am nicio obligatie de a va raspunde cum doriti dvs.
Aveti perfecta dreptate, nu aveti nicio obligatie.

Cer iertare ca v-am deranjat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii de munca CosminMorar CosminMorar Buna ziua.Am lucrat 10 luni la o firma ca si Rep.Vanzari iar acum in decembrie mi-am dat demisia la intelegere cu patronul ca imi va platii salariu,preaviz ... (vezi toată discuția)
Angajat-angajator - neplată drepturi salariale amygos_sm amygos_sm Lucrez la un patron italian cu circa 800 angajati,care din decembrie 2017 a intrat in insolventa. Incepand cu 1 martie 2018 nu a mai platit salariile decat la ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca cu drept de somaj, patronul nu a platit salariile de 3 luni si nici concediu neefectuat la cca 60 de angajati elisa_2000 elisa_2000 Patronul a vandut societatea. Nu a achitat drepturile salariale din decembrie 2014 pana in prezent cand s-a dispus desfacerea contractului de munca cu drept de ... (vezi toată discuția)