avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii obtinere indemnizatie copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii obtinere indemnizatie copil

Am si eu cateva nelamuriri referitoare la obtinerea indemnizatiei pentru copil. Am citit discutiile de pe acest forum dar tot nu am ceva clarificat:

Am fost angajata din Sept 2006 cu CM pe per NEDETERMINATA, la 01 FEB 2009, angajatorul, pe motiv de criza economica, ne-a obligat sa semnam CM pe per DET iar la 01 August 2009 imi expira CM DETERMINAT.Intre timp am ramas insarcinata dar angajatorul a spus ca nu ne mai prelungeste CM.

Am sunat la ITMB si mi-au spus ca tb sa am lucrate 12 luni pana la data nasterii copilui- asta insemnand si August, asa ca nu mai inteleg nimic, este anterior (cf legii) sau pana la data nasterii? Cei de la ITMB au mai spus ca ori depun somajul pt 1 luna ori gasesc un angajator dispus sa ma angajeze 1 luna pt a beneficia de indemnizatie.

Nelamuririle mele sunt :

1. trebuie sa am si pe luna AUGUST Contract de Munca, sau beneficiez de indemnizatie pt ca am realizat venituri timp de 12 luni ANTERIOR nasterii copilului (eu urmand sa nasc pe la sf lunii August).

De asemenea pt indemnizatie mai apar urmatoarele acte necesare:

d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
e) adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a);
i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2;

A 2-a nelamurire este: daca mie mi-a expirat CM la 01 August, de unde obtin aceste acte, mai sunt ele necesare? Sau- trebuie sa gasesc un angajator dispus sa ma angajeze lunile AUGUST si SEPTEMBRIE- pt a fi acoperita legal? Dar daca ma angajez 2 luni, mai dispun de CO POSTNATAL?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 21:57, 1 August 2009
1. Persoanele care in ultimele 12 luni anterioare nasterii au realizat venituri supuse impozitului pe venit beneficiaza de indemnizatie pentru CIC.
2. Daca data nasterii este 31 august 2009 , atunci perioada care se ia in calcul este 31 august 2008 - 31 august 2009.
3. Daca va expira contractul la data de 01 august 2009 , atunci intrati in somaj intrucat aceasta perioada se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
4. Adeverinta o luati de la fostul dvs angajator , iar daca in ultima luna sunteti in somaj adeverinta pentru luna aceasta o luati de la AJOFM.
Multumesc pentru raspunsul prompt!

Revin cu cateva intrebari:- deoarece situatia mea este destul de incurcata:

Din pacate, din varii motive (am o sarcina mai sensibila acum si tb sa stau mai mult la pat- deci nu pot obtine actele pt somaj- care implica alergatura, plus ca angajatorul nu imi da CM incheiata la zi decat la mijlocul lunii Sept, cand e prea tarziu sa depun actele de somaj) am gasit insa pe cineva dispus sa ma angajeze 1 luna adica AUGUST cu Contract Determinat.

Intrebarile mele sunt:

1 . Pot sa ma mai angajez 1 luna in alta parte, pentru a acoperi luna august? Am gasit un angajator dispus sa ma angajeze 1 luna- August.
2. Ce reprezinta aceasta adeverinta?
- d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
3. In cazul in care vb cu angajatorul dispus sa ma angajeze si August si Septembrie- pt Sept ar tb sa intru in POSTNATAL- mai pot intra in Co Postnatal daca sunt angajata doar pe 2 luni? E legal, se poate?
4. Mi se mai cere pt indemnizatie copil si adeverinta cu nr de zile de CO Pre si Post Natal- eu la angajatorul caruia imi expira CM pe 01 August, i-am depus Prenatal din 08 Iulie pana la 31 Iulie- dar nu mi l-a acceptat, nici macar nu m-a declarat la ITMB ca sunt insarcinata- acum am aflat- chiar mi-a spus ca face ceva pe el de prenatal, in aceste conditii ce voi declara la Primarie ca nr de zile de CO daca mie angajatorul 1 nu mi-a luat in considerare si nici nu sunt declarata ca insarcinata la ITMB?

Multumesc!
1. Puteti fi angajata pe c.i.m. cu durata determinata de o luna.
2. Da, puteti intra in concediu de maternitate dupa nastere. Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
3. angajatorul nu poate refuza un CM daca acesta este completat corespunzator.Trimiteti-l urgent prin posta cu confirmare de primire sau duceti-l la unitate si insistati sa vi-l primeasca (luati pe o copie numar de inregsitrare).
refuzul de a primi CM se sanctioneaza cu amenda pentru angajator.
Va multumesc inca o data pentru informatiile furnizate!

Dvs Mentionati: : "Concediul pentru lauzie se acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere"

1. Eu pot intra in POSTANTAL automat dupa nastere, chiar daca nu mai sunt salariata in SEPT, sau tb sa ma duc la Somaj in Sept sa depun actele si dupa beneficiez de postantal? Asta iarasi este neclar.

2. IN ADEVERINTA PT PRIMARIE CU ZILE DE CO- DECLAR PRENATALUL? asa cum am mentionat, angajatorul nu m-a declarat la ITMB ca sunt insarcinata si nici nu va depune actul respectiv, deci eu nu figurez ca am luat prenatal decat la medic de fam si atunci ce declar in adev pt primarie ca nr de zile de CO?

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal mirey08 mirey08 lucrez de 3 ani cu CM pe durata nedeterminata in domeniul vanzarilor, iar salariul meu este format din: -salariu fix + bonusari vanzari(variabile de la o luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil virginia g virginia g Sunt insarcinata si lucrez cu cm pe perioada determinata,adica pe 31 sept imi expira contractul,iar eu ar tb sa intru in prenatal pe 10 sept.Aangajatorul a ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru suplinitori alinutzza140 alinutzza140 Buna ziua , Sunt o viitoare mamica suplinitoare cu contract pana la 1 sept.2011.Sunt insarcinata in 5 luni si ceva si cred ca o sa nasc pe la sfarsitul lui ... (vezi toată discuția)