lucrez de 3 ani cu CM pe durata nedeterminata in domeniul vanzarilor, iar salariul meu este format din:
-salariu fix + bonusari vanzari(variabile de la o luna la alta) (pe adeverinta eliberata de la resurse umane sunt luate in calcul si aceste bonusari)
ex: in fiecare luna sal brut este acelasi:840 lei , (adica net 630 lei)
la care se adauga bonusarile
-ian 2012-1420 lei
-febr 2012=1280lei
-martie=1360lei
-aprilie=1150lei
-mai=1310lei
-iunie=1335lei
-iulie=1185lei
-august=1230lei
-sept=1110lei
-oct=1250lei
-noiembrie=1340lei
-dec=1140lei
Cum se calculeaza, si cat ar trebui sa iau in concediu prenatal/postnatal?
-dar indemnizatia de crestere copil?(pt cei 2 ani)
1. - Pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate se aduna toate veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Aceasta suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica iar aceasta se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate.
- Indemnizatia zilnica se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din fiecare luna in care sunteti in concediu de maternitate si se obtine indemnizatia lunara.
- Indemnizatia zilnica este aceeasi pentru toata eprioada de concediu de maternitate.
2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri nete intra veniturile din salarii, din concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).
1. Veniturile brute le luati din statele de plata sau din fluturasii pe care, eventual, le-ati primit cand ati incasat salariile.
2. Concediul de maternitate, de 126 de zile, il puteti lua cum doriti, cu singura conditie ca perioada de postnatal sa fie de minimum 42 de zile.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
1.pe perioada prenatal/postnatal (cele 4 luni) mi se acorda si zile de concediu legal???
2.pot sa iau ex.5 zile de concediu legal inainte de prenatal, si apoi inca 3 zile de concediu legal dupa ce nasc? sau mai bine le iau toate 8 inainte de prenatal?