avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru suplinitori
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru suplinitori

Buna ziua ,
Sunt o viitoare mamica suplinitoare cu contract pana la 1 sept.2011.Sunt insarcinata in 5 luni si ceva si cred ca o sa nasc pe la sfarsitul lui august inceputul lui septembrie.Mentionez ca am lucrat si in anul trecut si acum doi ani dar la scoli diferite. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez cu concediul prenatal si acela postnatal ca sa nu ma afecteze la indemnizatia de crestere a copilulu.Sa nu raman cumva descoperita in cartea de munca. Cand as putea intra in prenatal ? Va rog tare mult sa imi raspundeti ,ca la scoala nimeni nu stie nimic,sau se fac ca nu stiu.:( Mentionez ca pe postul pe care activez anul acesta nu pot sa beneficiez de continuitate la suplinire,deoarece este rezervat si nici la concurs nu ma pot prezenta. Care ar fi solutia? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:10, 26 August 2011
Daca nasti pana la 31 august nu este nici o problema 100%, iti spun pt ca am trecut exact prin aceeasi situatie. Daca nasti dupa 31 august, nu stiu sigur ce se intampla. Cei mai in masura sa-ti raspunda sunt cei de la Casa de Asigurari Sanatate. Mergi acolo, la cine trebuie, si vei primi raspunsul sigur 100%. Parerea mea e ca nu vor fi probleme nici daca nasti la inceputul lui septembrie, important este sa fii deja in prenatal in momentul cand expira contractul.
La ecografie iti spune cu aproximatie data nasterii. Eu am facut cezariana cu 10 zile inainte de termenul precizat la ecografie.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
amcteam, utilizator
1. Avand CIM pe perioada determinata acesta va inceta la data expirarii sale indiferent de starea in care va aflati.
2. Concediul de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) se acorda, de regula, in cote egale, 63 zile sarcina si 63 zile lauzie.
3. Discutati cu medicul de familie sau medicul curant ginecolog si, in functie de starea sanatatii dvs. si a fatului, puteti lua acest concediu cum doriti cu singura conditie ca postnatalul sa fie de minim 42 de zile.
4. Indiferent cand veti naste, dupa incetarea CIM trebuie sa va inscrieti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul si puteti beneficia in continuare de indemnizatie pentru concediu de maternitate si apoi de indemnizatie pentru CCC.
5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
6. Cererea pentru CCC o faceti tot catre Agentia de Somaj.
7. Pe perioada concediului de maternitate si a CCC se suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.
Va multumesc pentru raspuns . O zi frumoasa.Sper sa reusesc cu bine.
tudorvaleriu a scris:

...
4. Indiferent cand veti naste, dupa incetarea CIM trebuie sa va inscrieti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul si puteti beneficia in continuare de indemnizatie pentru concediu de maternitate si apoi de indemnizatie pentru CCC.
5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
7. Pe perioada concediului de maternitate si a CCC se suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.

1.Nu este nevoie de nici un somaj daca intra in concediu de maternitate inainte de expirarea contractului de munca (31 august). Odata intrata in concediu de maternitate, acesta nu mai poate fi oprit (chiar daca expira contractul de munca) deoarece este in fapt un concediu medical platit de CAS. Dupa 1 septembrie va duce concediile direct la CAS care i le va plati.
2.In baza de calcul a celor 12 luni anterioare nasterii (la calcularea indemnizatiei de crestere a copilului) sunt cuprinse si concediile de maternitate, deci iar nu are nevoie de contract de munca sau somaj.
amcteam a scris:

tudorvaleriu a scris:

...

1.Nu este nevoie de nici un somaj daca intra in concediu de maternitate inainte de expirarea contractului de munca (31 august). Odata intrata in concediu de maternitate, acesta nu mai poate fi oprit (chiar daca expira contractul de munca) deoarece este in fapt un concediu medical platit de CAS. Dupa 1 septembrie va duce concediile direct la CAS care i le va plati.
2.In baza de calcul a celor 12 luni anterioare nasterii (la calcularea indemnizatiei de crestere a copilului) sunt cuprinse si concediile de maternitate, deci iar nu are nevoie de contract de munca sau somaj.

Pana la urma cum este bine? Sunt in ceata de tot.

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei de crestere copil catalin818 catalin818 Concediul prenatal este stagiu de cotizare pentru crestere copil. Sotia mea a lucrat ca profesor pentru prima data in intervalul 1 septembrie 2010- 31 august ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal alexandra-mariaPetrus alexandra-mariaPetrus Sunt invatatoare, insarcinata in saptamana 36 si am contract de munca pana in 31 august, tot pana atunci sunt trecuta in concediu. De la 1 septembrie unde ar ... (vezi toată discuția)
Sarcina in timpul contractului pe perioada determinata ioanajm ioanajm Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea: sunt angajata pe perioada determinata din 01.09.2011 urmand sa-mi inceteze ... (vezi toată discuția)