avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Declaratie regim matrimonial
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Declaratie regim matrimonial

Am incheiat o casatorie in Egipt si la transcrierea ei in Romania mi se cere o declaratie privind regimul matrimonial.Intrebarea mea este cum sa procedez in acest caz, eu fiind in acest moment in tara si sotul meu in Egipt.Pot da numai eu declaratia aici si el sa-mi trimita procura ca sa pot semna in locul lui sau eu dau declaratie aici si el acolo ?
Cel mai recent răspuns: Petiti , utilizator 12:29, 14 Iunie 2019
@Justitiarul711
Eu nu inteleg de ce ar fi necesara o asemenea declaratie. Pe langa art. din Codul civil care specifica faptul ca in lipsa unei conventii matrimoniale avem comunitate de bunuri, n-o gasim nici in lista documentelor cerute la transcriere in HG 64/2011. Singura declaratie notariala mentionata este cea privind numele purtat dupa casatorie daca in certificatul/extrasul procurat din strainatate nu se face referire la asta (Art. 74).

Plus ca ar fi inutila in caz de divort... daca sotii au resedinta in strainatate, vor divorta dupa legea de acolo. Iar in situatia utilizatoarei, cand sotul e intr-o tara nesemnatara Haga, ce ar trebui sa faca, sa supralegalizeze o asemenea declaratie? Ca fara supralegalizare nu vad cum ar putea fi luata in considerare.

Nu pun la indoiala ce ati scris, e clar ca asta-i cutuma in teritoriu din moment ce s-a deschis subiectul si ati confirmat dar o sa scriu la DEPABD chiar acum si sigur ca raspunsul il voi posta in forum. As vrea sa stiu unde gresesc cand consider ca aceasta declaratie nu poate obligatorie.

@zohnermariana
Eu nu am alte argumente in afara celor scrise deja. Si nici nu stiu care va fi raspunsul de la cei care coordoneaza serviciile de stare civila, poate exista dispozitii la care nu am acces (de-ale lor, interne) sau pe care nu m-am priceput sa le gasesc.
Daca am dreptate, o sa vi-l trimit pe e-mail (nu e secret) si-l veti putea duce la Starea civila dar daca vor zice ca e obligatorie n-o sa aveti incotro.
O sa intreb si daca ar fi necesara supralegalizarea.

Deci nu va pot zice sa asteptati pana cand imi vor raspunde. Poate dura pana la 30 de zile si daca am gresit, n-o sa va fie de folos.


Multumesc foarte mult pentru raspuns!Din pacate mi-au spus deja ca nu am incotro si voi face acele declaratii ! Totusi va rog sa postati in Forum daca aveti vreun raspuns,poate va fi util cuiva pe viitor!
Cu placere dar pentru putin, din pacate :)
O sa imi raspunda cu siguranta, mai intrati pe-aici.

Daca aveti sau cand aveti timp poate ne dati lista tuturor actelor si documentelor de care ati avut nevoie...? Ar fi interesant sa le vedem comparativ cu ce scrie in HG.
Lista documentelor:
1.Certificat de casatorie original si traducere autorizata legalizata ,in limba romana
2.Certificatul de nastere al sotului ,cetatean egiptean, in original si traducere autorizata legalizata ,in limba romana.
3.Certificatul meu de nastere in original si copie
4.Copie dupa CI si Pasaportul sotului, cetatean egiptean
5.Copie dupa buletinul meu(CI), cetatean roman
6.Declaratia mea notariala cu numele purtat dupa casatorie
7.Declaratia ambilor soti privind regimul matrimonial ales
Multumim.
Certificatul de nastere al sotului si declaratia privind regimul matrimonial au fost si supralegalizate?

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru casatorie cu un cetatean egiptean anamarya anamarya Buna dimineata.Va rog, imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru a ma castori cu un cetatean din Egipt.Am inteles ca am nevoie de un act scris in engleza ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean egiptean in romania. violetacez violetacez Buna ziua! Am si eu intrebare ce acte ii sunt necesare unui cetatean egiptean pt a se casatori in romania, am inteles ca este necesara apostila conventiei de ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)