avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii când firma a intrat ăn ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii când firma a intrat ăn insolvență

Bună ziua.

În urmă cu câteva zile mi-au venit prin poștă preavizele și deciziile de concediere ale angajaților firmei la care încă mai lucrez până la închiderea punctului de lucru.
Este vorba de o firmă de electronice și electrocasnice care a intrat în insolvență.
Întrebându-i pe cei de la birouri dacă mai primim salarii compensatorii am primit următorul răspuns:

Vă citez articolul din CCM art 64 lit 1„La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu țin de persoana salariatului, anagajatorii vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, si o compensatie de un salariu lunar, in funcție de posibilităti financiare proprii ale angajatorului”, precum si alin. (2) din acelasi articol, conform căruia „Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului”,

Prin urmare compania fiind în insolvență (stare cauzata de situația financiara precara), este evident ca societatea nu se mai află în posibilitate financiară. Mai mult decat atat orice plata se va face in coformitate cu prevederile legii insolventei sub incidenta căreia ne aflam in acest moment...


Sincer eu n-am auzit de așa ceva, mai ales că avem angajați care au primit salarii compensatorii de la firmele la care au lucrat, după ce acestea au intrat în insolvență și au declarat faliment. E drept că au trebuit să depună niște cereri pentru efectuarea demersurilor necesare plății creanțelor salariale, la care au anexat și un extras de cont, dar nouă nu ni s-a spus nici despre acestea.

Ce putem face? Au dreptate cei de la firma noastră sau nu? Au dreptul să nu ne dea niciun salariu compensatoriu sau nu?

Mulțumesc

Andreas Benea
Cel mai recent răspuns: AndreasBenea , utilizator 14:12, 3 Februarie 2016
Nu au dreptate cei de la societate, in speta, daca nu va pot achita acele salarii compensatorii acestea se vor inscrie din oficiu in tabelul de creante.

De asemenea, in astfel de situatii, angajatii pot apela la Fondul de Garantare a creantelor salariale care le poate asigura recuperarea partiala a salariilor.

Potrivit art. 13 din Legea nr.200/2006, din resursele Fondului de Garantare se suporta si platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si / sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca.

Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.

Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Creanţele salariale suportate din Fondul de Garantare se vor achita în lei, într-o singură tranşa, prin sistemul de plată general utilizat pentru plata drepturilor reprezentând indemnizaţia de şomaj.

Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Munca, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.
Bună ziua.

În primă fază ce ar trebui să facem acum? Să facem niște cereri prin care să ne cerem drepturile conform art. 13 din Legea nr.200/2006? De unde știm că cei de la firmă vor trimite la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene aceste acte? Dacă ne resping actele pe criteriul că sunt „insuficiente” în condițiile de față? Angajarea unui avocat, având în vedere numărul redus de persoane din magazinul nostru, precum și salariul destul de mic, nu va produce o bucurie prea mare, de vreme ce va trebui să-i plătim acestuia onorariul. Nu vom rămâne cu mult. Voiam să știm dacă putem sesiza o autoritate administrativă de stat sau ceva de genu, pentru ca aceasta să demareze acțiunile prin care noi să ne putem primi salariile compensatorii. Se ocupă cineva de treaba asta sau lucrurile rămân în bătaia vântului, adică în puterea redusă la minimum a angajaților?
b]Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

- unei proceduri de mediere

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.

Aceste sunt singurele posibilitati legale de recuperare a drepturilor salariale restante.
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de garantare a salariilor DRAGUT123 DRAGUT123 buna ziua,sunt un fost salariat a unei firme care a intrat in insolventa si eu am o hotarire judecatoreasca executorie pt plata drepturilor salariale care nu ... (vezi toată discuția)
Angajatii isi pot recupera salariile restante chiar daca firma este in faliment- fals sau adevar ?. ContSters241026 ContSters241026 Adevar ? Minciuna ? Exista o multime de situatii in care un salariat nu si-a primit salariul pentru o anumita perioada, iar angajatorul intra in faliment si ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi banesti Andrei Mihai Andrei Mihai Firma la care lucram si-a inchis toate magazinele pe raza judetului,astfel ca din 7 februarie sunt in preaviz (incetarea contractului de munca din initiativa ... (vezi toată discuția)