avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum dovedesc/atest proprietatea pt. mormintul familiei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum dovedesc/atest proprietatea pt. mormintul familiei din 1800 si pina in prezent?Nu am act, dar a fost ingrijit continuu

Buna ziua,
Mica mea problemă este urmatoarea:

Străbunii mei, oameni destul de avuţi şi pioşi au contribuit în anii 1800 la ctitorirea unei biserici în satul lor natal (în care locuiau), fapt pentru care numele lor este menţionat în anvonul bisericii, şi în plus au primit în acele vremuri un mormînt foarte bine amplasat lîngă biserică, aproape de aleea de intrare în biserica.
Ultima înmormîntare s-a facut în anul 1927, pentru că, după anul 1947, odată cu venirea comuniştilor, nu s-a mai aprobat înmormîntari familiei (mele) de aşa zişi chiaburi. Strabunicul meu şi bunica mea au fost înmormîntaţi la o margine de cimintir.

Totuşi, de-atunci (din 1800) şi pînă în prezent, generaţie după generaţie, familia mea a îngrijit mormîntul strabunilor (ctititori ai bisericii comunale) fără a li se îngradi acest drept nici pe vremea comuniştilor (atît sătenii cît şi autorităţile comunale ştiind cine sunt moştenitorii de drept a acestui mormînt – ce are o frumoasă cruce din marmura de Carrara-Italia, semnata de un celebru artist al sec. 18).

De acum 10-15 ani, odată cu venirea unui nou preot în comună, acesta a cautat diverse motive “să ma dezmoştenească” de respectivul mormînt (ba ca nu am acte pe el, ba ca nu l-am platit, ba ca e monument si a trecut in partimoniul bisericii, ba-etc. pentru ca-l deranjeaza pe el amplasarea mormintului)

Intrebarea:
Ce demersuri trebuie să fac, cum să procedez “să am la mînă” şi un document legal care să ateste că sunt proprietarul/deţinătorul acestui mormînt ?
Cum îl trec într-un Certificat de Moştenitor de exemplu? Sau cum … ce sa fac?!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:53, 31 Iulie 2009
Luati mentiunea facuta in anvonul bisericii ,luati de la primarie o dovada a faptului ca dvs.sunteti proprietarii de drept si mostenitorii respectivului mormant si vedeti daca in actele de succesiune este trecut mormantul.
Balaurul a scris:

Buna ziua,
Mica mea problemă este urmatoarea:

Străbunii mei, oameni destul de avuţi şi pioşi au contribuit în anii 1800 la ctitorirea unei biserici în satul lor natal (în care locuiau), fapt pentru care numele lor este menţionat în anvonul bisericii, şi în plus au primit în acele vremuri un mormînt foarte bine amplasat lîngă biserică, aproape de aleea de intrare în biserica.
Ultima înmormîntare s-a facut în anul 1927, pentru că, după anul 1947, odată cu venirea comuniştilor, nu s-a mai aprobat înmormîntari familiei (mele) de aşa zişi chiaburi. Strabunicul meu şi bunica mea au fost înmormîntaţi la o margine de cimintir.

Totuşi, de-atunci (din 1800) şi pînă în prezent, generaţie după generaţie, familia mea a îngrijit mormîntul strabunilor (ctititori ai bisericii comunale) fără a li se îngradi acest drept nici pe vremea comuniştilor (atît sătenii cît şi autorităţile comunale ştiind cine sunt moştenitorii de drept a acestui mormînt – ce are o frumoasă cruce din marmura de Carrara-Italia, semnata de un celebru artist al sec. 18).

De acum 10-15 ani, odată cu venirea unui nou preot în comună, acesta a cautat diverse motive “să ma dezmoştenească” de respectivul mormînt (ba ca nu am acte pe el, ba ca nu l-am platit, ba ca e monument si a trecut in partimoniul bisericii, ba-etc. pentru ca-l deranjeaza pe el amplasarea mormintului)

Intrebarea:
Ce demersuri trebuie să fac, cum să procedez “să am la mînă” şi un document legal care să ateste că sunt proprietarul/deţinătorul acestui mormînt ?
Cum îl trec într-un Certificat de Moştenitor de exemplu? Sau cum … ce sa fac?!

Cautati actele de proprietate de la 1800, ele trebuie sa se regaseasca la Arhivele Nationale! Daca gasiti acele documente, cu siguranta va veti rezolva problemele.
cautati sa faceti un supliment la certificatul de motenitor, in care sa treceti acest teren.
Pai cum sa fac un supliment la Certificatul de Mostenitor (ca as face) daca, la notar, nu am cu se sa dovedesc, prin acte, ca acela este mormintul familiei mele (al strabunilor)?

Pot "sa ma leg" doar de faptul ca:
1. Pe crucea mormîntului este inscriptionat numele familiei mele (al strabunilor) si anii decesului unor strabuni: 1878; 1876 si 1897
Anul ctitoririi bisericii este 1887 (inaintea bisericii era un mic schit)

2. In anvonul biserici este mentionat numele familiei mele ca fiind unul din ctitorii bisericii.

3. In anii 1947-1948 Strabunicul meu urmarit in miez de noapte cu focuri de arma de “revolutionarii comunisti” ai comunei nu s-a mai putut intoarce la domiciliu sau, prin urmare NU am acte (Certificatul de Mostenior dupa parintilor sai) care sa ateste cum a dobindit acel mormint.

Asadar ce fac ...?! Ce demersuri trebuie să fac, cum să procedez “să am la mînă” şi un document legal care să ateste că sunt proprietarul/deţinătorul acestui mormînt ?

Ma gindesc sa caut Certificatul de nastere al fiului X (sa-i spunem asa) ultimei decedate inscriptionate pe cruce. D-nului X a decedat in 1909 (in virsta de 65 de ani) dar nu am actul de nastere al d-nului X. Acest act de nastere "m-ar lega" de mama d-nului X care este trecuta/inscriptionata pe cruce.
Deci unde gasesc Certificatul de nastere al d-nului X care s-a nascut in 1844? :)Nici nu stiu daca atunci erau acte civile la Primarii sau ... erau simple inscrisuri de botez in Registrele Bisericii.

Asta e...ce sa fac; asa "mi-a fost plantat" in cap de familie, sa-mi iubesc tara si strabunii si...iata ce probleme-mi fac B-).
La Arhivele Nationale, de la domiciliul unde locuiti! Incercati acolo!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila demolarea unui loc de veci fara acordul meu? Balaurul Balaurul Aduc in atentia dvs un abuz/diferend cu preotului Florin din Comuna Cerasu, Prahova. Mai inti incep cu un mic istoric. Stabunii mei, familia Ciresanu, ... (vezi toată discuția)
Un sfat,va rog sofrana sofrana Am urmatoarea problema:In urma cu 17 ani,de comun acord cu preotii din sat,am inhumat pe fiul meu in spatele gradinii mele care da in cimitirul satului,asta ... (vezi toată discuția)
Are vreun drept pentru a reclama profanare de morminte? ardeleanu_ana ardeleanu_ana Am o ruda care a fost casatorita. Sotul ei a decedat. Acesta avea niste bunici care au murit cu mult inaintea lui (au aprox. 50 de ani de cand au ... (vezi toată discuția)