Cautati actele de proprietate de la 1800, ele trebuie sa se regaseasca la Arhivele Nationale! Daca gasiti acele documente, cu siguranta va veti rezolva problemele.
Buna ziua,
Mica mea problemă este urmatoarea:
Străbunii mei, oameni destul de avuţi şi pioşi au contribuit în anii 1800 la ctitorirea unei biserici în satul lor natal (în care locuiau), fapt pentru care numele lor este menţionat în anvonul bisericii, şi în plus au primit în acele vremuri un mormînt foarte bine amplasat lîngă biserică, aproape de aleea de intrare în biserica.
Ultima înmormîntare s-a facut în anul 1927, pentru că, după anul 1947, odată cu venirea comuniştilor, nu s-a mai aprobat înmormîntari familiei (mele) de aşa zişi chiaburi. Strabunicul meu şi bunica mea au fost înmormîntaţi la o margine de cimintir.
Totuşi, de-atunci (din 1800) şi pînă în prezent, generaţie după generaţie, familia mea a îngrijit mormîntul strabunilor (ctititori ai bisericii comunale) fără a li se îngradi acest drept nici pe vremea comuniştilor (atît sătenii cît şi autorităţile comunale ştiind cine sunt moştenitorii de drept a acestui mormînt – ce are o frumoasă cruce din marmura de Carrara-Italia, semnata de un celebru artist al sec. 18).
De acum 10-15 ani, odată cu venirea unui nou preot în comună, acesta a cautat diverse motive “să ma dezmoştenească” de respectivul mormînt (ba ca nu am acte pe el, ba ca nu l-am platit, ba ca e monument si a trecut in partimoniul bisericii, ba-etc. pentru ca-l deranjeaza pe el amplasarea mormintului)
Intrebarea:
Ce demersuri trebuie să fac, cum să procedez “să am la mînă” şi un document legal care să ateste că sunt proprietarul/deţinătorul acestui mormînt ?
Cum îl trec într-un Certificat de Moştenitor de exemplu? Sau cum … ce sa fac?!
~ final discuție ~