avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masura preventiva pentru minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masura preventiva pentru minor

Daca un minor de 16 ani a savarsit o infractiune de loviri si alte violente si a fost retinut, in masura in care se face propunere de arestare preventiva, aparatorul sau va putea pleda pentru una dintre masurile prevazute de art. 202, alin. 4 NCPP sau pentru cele prevazute de art. 115 NCP ? Deci vorbim in cazul minorului de 16 ani de control judiciar, arest la domiciliu, etc (adica cele prevazute de art. 202, alin. 4 NCPP) sau vorbim despre masurile educative gen stagiul de formare civica, supraveghere, consemnare la sfarsit de saptamana , etc (adica cele expuse de art. 115 NCP )
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 20:02, 27 Ianuarie 2016
SECŢIUNEA a 8-a
Dispoziţii speciale privind măsurile preventive aplicate minorilor

ART. 243 C.P.P.
Condiţii speciale de aplicare faţă de minori a măsurilor preventive
(1) Faţă de suspectul şi inculpatul minor se pot dispune măsuri preventive potrivit dispoziţiilor prevăzute în secţiunile 1 - 7 din prezentul capitol, cu derogările şi completările prevăzute în prezentul articol.
(2) Reţinerea şi arestarea preventivă pot fi dispuse şi faţă de un inculpat minor, în mod excepţional, numai dacă efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalităţii şi dezvoltării acestuia nu sunt disproporţionate faţă de scopul urmărit prin luarea măsurii.
(3) La stabilirea duratei pentru care se ia măsura arestării preventive se are în vedere vârsta inculpatului de la data când se dispune asupra luării, prelungirii sau menţinerii acestei măsuri.
#M2
(4) Când s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a unui minor, încunoştinţarea prevăzută la art. 210 şi 228 se face, în mod obligatoriu, şi către reprezentantul legal al acestuia sau, după caz, către persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află minorul.
#B
ART. 244
Condiţii speciale de executare a reţinerii şi arestării preventive dispuse faţă de minori
Regimul special de detenţie al minorilor, în raport cu particularităţile vârstei, astfel încât măsurile preventive luate faţă de aceştia să nu prejudicieze dezvoltarea lor fizică, psihică sau morală, va fi stabilit prin legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Vorbim despre 2 lucruri diferite: masurile preventive care pot fi luate fata de minor si masurile educative.

Masurile preventive sunt acelasi ca si pt major si pot fi luate in conditiile din articolele mai sus invocate de dl. avocat, in cursul procesului, in scopul de la 202 NCPP.

Masurile educative sunt cele din NCP si care se dispun la sfarsitul procesului, fiind echivalentul pedepsei, pentru ca in momentul de fata minorilor nu li se mai pot aplica pedepse.
Multumesc pentru raspunsuri !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor - infractiunea de omor trailer1234 trailer1234 Un minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani a savarsit un omor. In cauza nu s-a efectuat o expertiza psihiatrica in vederea stabilirii discernamantului. ... (vezi toată discuția)
Minor la inchisoare pentru mai putin jumatate de gram de hasis? Alienescu Alienescu Buna ziua, Un cunoscut de-al meu are probleme cu legea si consider ca in primul rand trebuie stiut ca persoana in cauza este minora (are 17 ani). A fost ... (vezi toată discuția)
Incetarea masurii arestului la domiciliu dupa pronuntarea hotararii cezarad cezarad Am o intrebare. O persoana a fost in arest la domiciliu vreo 3 luni. Intr-un final, s-a dat o hotarare de condamnare, prin care a fost condamnat de Judecatorie ... (vezi toată discuția)