avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Minor la inchisoare pentru mai putin jumatate de gram ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Minor la inchisoare pentru mai putin jumatate de gram de hasis?

Buna ziua,

Un cunoscut de-al meu are probleme cu legea si consider ca in primul rand trebuie stiut ca persoana in cauza este minora (are 17 ani).
A fost oprit pe strada de jandarmi pentru identificare si pentru ca nu avea buletinul la el a fost perchezitionat. In urma perchezitiei jandarmii au gasit la el o cantitate foarte mica de hasis (un derivat al canabisului) - aprox. 0.2 grame. Hasisul provenea de la o persoana pe care minorul nu o cunoaste dar a mai vazut-o de 2-3 ori prin oras (deci ii recunoaste fata), persoana care l-a abordat pe minor pentru a-i vinde stupefiantul. Minorul cunoaste doar porecla traficantului si fizionomia acestuia, neavand nici un fel de legaturi cu acesta in trecut.
Cand au fost opriti de jandarmi, minorul era insotit de inca doua persoane - inca un minor care de asemenea nu avea buletinul la el, si un tinar de 18 ani. Din cei 3 au fost dusi la 'sectie' doar cunoscutul meu si tanarul de 18 ani. Am pus 'sectie' intre ghilimele pentru ca cei doi nu au fost dusi la sectia de politie ci in incinta unui spital din oras.
Acolo, prin amenintari, au fost convinsi sa scrie si sa semneze cate o declaratie. Cunoscutul meu a declarat cele mentionate mai sus, iar tanarul de 18 ani a declarat (constrans prin diverse amenintari) ca hasisul era in cantitate de 0.5 grame. De asemenea, tanarul de 18 ani cunoaste si numele traficantului, iar din aceasta cauza credibilitatea cunoscutului meu (minorul de 17 ani) in fata politistilor a scazut dramatic. Acestia il ameninta pe minor cu inchisoarea in cazul in care nu ii poate duce pe politisti la traficant in cateva zile. De asemenea, polititstii l-au avertizat pe minor "sa nu spuna la nimeni" despre cele intamplate, deci parintii minorului nu stiu nimic.
Este legala abordarea autoritatilor? Ce drepturi, ce variante are minorul si ce risca acesta?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:40, 18 Noiembrie 2014
1) Minorul peste 16 ani raspunde penal.
2) Dpmdv, risca o condamnare cu suspendare sau masuri educative, dar instanta decide, noi facem doar speculatii.
3) Noi nu stim daca abordarea autoritatilor este legala, dar stim cu siguranta ca fapta minorului este ilegala.
4) Minorul are dreptul la avocat. Recomandarea este sa colaborati cu autoritatile, sa va recunoasteti vina si pe viitor sa va tineti departe de asemenea porcarii care nu va aduc nimic pozitiv in viata. Bafta!
parintii trebuie sa fie instiintati iar minorului trebuie sa i sev angajeze neaparat un avocat.
Dispoziţii speciale privind măsurile preventive aplicate minorilor

Condiţii speciale de aplicare faţă de minori a măsurilor preventive

Art. 243. - (1) Faţă de suspectul şi inculpatul minor se pot dispune măsuri preventive potrivit dispoziţiilor prevăzute în secţiunile 1-7 din prezentul capitol, cu derogările şi completările prevăzute în prezentul articol.
(2) Reţinerea şi arestarea preventivă pot fi dispuse şi faţă de un inculpat minor, în mod excepţional, numai dacă efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalităţii şi dezvoltării acestuia nu sunt disproporţionate faţă de scopul urmărit prin luarea măsurii.
(3) La stabilirea duratei pentru care se ia măsura arestării preventive se are în vedere vârsta inculpatului de la data când se dispune asupra luării, prelungirii sau menţinerii acestei măsuri.
(4) Când s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a unui minor, încunoştinţarea prevăzută la art. 210 şi 228 se face, în mod obligatoriu, şi către reprezentantul legal al acestuia sau, după caz, către persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află minorul. În cazul luării măsurii arestării preventive, despre aceasta şi despre locul de deţinere a minorului este încunoştinţat şi serviciul de probaţiune de pe lângă instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.

Condiţii speciale de executare a reţinerii şi arestării preventive dispuse faţă de minori

Art. 244. - Regimul special de detenţie al minorilor, în raport cu particularităţile vârstei, astfel încât măsurile preventive luate faţă de aceştia să nu prejudicieze dezvoltarea lor fizică, psihică sau morală, va fi stabilit prin legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Multumesc pentru raspuns, Trandafir.
As dori insa sa precizez ca minorul nu a fost informat de dreptul sau de a nu declara nimic in scris (ba chiar a fost constrans), sau de dreptul de a fi reprezentat legal. Mai mult, a fost sfatuit "sa nu spuna la nimeni". Aceste fapte nu constituie un abuz?
De asemenea, cooperarea cu autoritatile este extrem de dificila (ca sa nu zic imposibila) din moment ce minorul nu are nici o legatura cu traficantul pe care politistii vor sa il prinda cu ajutorul acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
Alienescu, utilizator
Multumesc pentru raspuns Avokitten.
Din pacate legea mi se pare foarte neclara, si imi e greu sa imi fac o idee concreta din exprimari de genul "dacă efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalităţii şi dezvoltării acestuia nu sunt disproporţionate faţă de scopul urmărit" si "se are în vedere vârsta inculpatului".Cine decide daca aceste masuri sunt disproportionate sau nu?
Totusi necesitatea unui avocat imi e din ce in ce mai clara.
Multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Alienescu a scris:
Aceste fapte nu constituie un abuz?

Probabil ca da, insa de cele mai multe ori chiar si dreptul la aparare nu poate fi exercitat in mod eficient fara o persoana de specialitate, adica avocat, jurist, etc.

Alte discuții în legătură

Masura preventiva pentru minor cezarad cezarad Daca un minor de 16 ani a savarsit o infractiune de loviri si alte violente si a fost retinut, in masura in care se face propunere de arestare preventiva, ... (vezi toată discuția)
Minor - infractiunea de omor trailer1234 trailer1234 Un minor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani a savarsit un omor. In cauza nu s-a efectuat o expertiza psihiatrica in vederea stabilirii discernamantului. ... (vezi toată discuția)
Introducerea de droguri de risc in tara sorina dobrican sorina dobrican daca ma poate ajuta cineva ,masura arestari inculpatului se poate face numai in baza declaratiei coinculpatului si a unui invinuit in faza de urmarire ... (vezi toată discuția)