Salutare.
Am un credit de nevoi personale la o banca din Romania. Nu am platit vreo 2 luni, (am ramas restant in jur de 250 lei) si au inceput sa ma ameninte cu telefoane din ce in ce mai dese. Citind legislatia din domeniul bancar am gasit mai multe nereguli faccute de banca.
Una din aceste nereguli este faptul ca nu m-au anuntat ca DAE s-a modificat. Conform contractului de credit si a Ordonanţei de urgenţă nr. 174/2008 din 19/11/2008 Banca trebuia sa ma instiinteze de modificarea DAE in scris, prin scrisoare recomandata. Insa banca m-a raspuns :
"Referitor la primul punct al solicitarii dumneavoastra, va comunicam ca, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3) si din Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit, DAE se calculează în momentul încheierii contractului de credit. Calcularea acestui indicativ la un moment ulterior acordarii creditului, dupa ce s-au operat rambursari din credit, nu are nici o relevanta."
sau
"Intrucat, majorarea ratei lunare de plata pentru creditul acordat s-a efectuat ca urmare a variatiei indicelui de referinta, independent de vointa bancii, Banca este exonerata de orice obligatie sau informare, deoarece informatiile cu privire la valoarea acestui indice sunt publice si accesibile."
Credeti ca este corect sa nu ma anunte in scris, prin scrisoare recomandata asa cum srie si in contract, citez:
"In cazul ratei de dobanda variabile, noul procent se aplica asupra soldului existent al Imprumutului la data modificarii acesteia. Noua rata a dobanzii va fi comunicata Imprumutatului prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire impreuna cu noul Grafic de rambursare aferent considerat acceptat automat de catre Imprumutat si Imprumutatul Solidar."