avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj firma la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj firma la divort

Divort fara copii. Sotul asociat unic la firma proprie infiintata in timpul casatoriei. Care sunt drepturile de care beneficiaza sotia din firma sotului si pe ce perioada se calculeaza.aceste drepturi?
Cu stima,
Marieta
Teoretic, puteti cere partajarea partilor sociale, daca este vorba de o societate constituita in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
Valeriu Chirita, Avocat
legisperitus a scris:

Teoretic, puteti cere partajarea partilor sociale, daca este vorba de o societate constituita in timpul casatoriei.


Va multumesc. Referitor la profitul net - se imparte intre soti? stiind ca acesta este venitul sotului asa cum salariul sotiei este venitul acesteia...... care normal se cheltuieiesc in familie. Daca da - pe ce perioada se calculeaza?
Se imparte tot ce exista la momentul divortului. daca profitul net e intr-un cont al sotilor/al unuia, atunci se imparte, daca s-a cheltuit, nu mai exista de impartit. Discutiile sunt mai lungi, dar sistematizat, asta e situatia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Societatea comercială (entitate juridică distinctă de persoana asociaților) deține un patrimoniu propriu (distinct de patrimoniul asociaților). Asociații nu au niciun drept asupra bunurilor din patrimoniul societății, chiar dacă acestea au fost aduse ca aport propriu. Drepturile sale de proprietate se transformă în dreptul la dividende (drept de creanță), având tot regimul bunurilor comune.

Conform art.349 alin.2 NCC: „Calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sunt bunuri comune. Soțul exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale”.
Pe cale de consecință, dacă aportul la capitalul social a fost făcut de unul dintre soți din bunurile comune atunci acestea (părțile sociale) reprezintă bunuri comune care vor face obiectul partajului între soți.

SRL-ul fiind o societate de persoane (intuituu personae) în care persoana asociatului contează, în care părțile sociale deținute dau un drept de creanță care nu poate fi reprezentat printr-un titlu negociabil, fiind indivizibile, înseamnă că acestea vor face obiectul unei evaluări în cadrul partajului pentru a se stabili valoarea lor reală, urmând a fi atribuite soțului titular, cu obligația acestuia la plata sultei, conform cotelor de contribuție ale soților.

Prin urmare, daca exista bani incasati ca dividende ii impartiti ca sunt bunuri comune, daca sunt parti sociale se evalueaza si se impart, daca sunt bunuri care apartin societatii nu fac obiectul partajului.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor. Felicitari pentru seriozitate. Cu stima!

Alte discuții în legătură

Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)
Partaj dividende smoothie smoothie Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort. 1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de ... (vezi toată discuția)