avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... pretul de vanzare teren poate fi mai mare decat cel ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

pretul de vanzare teren poate fi mai mare decat cel anuntat la primarie?

Buna ziua, am anuntat la primarie pretul de 2000 euro/ha pentru vanzarea a 5 hectare. Nici arendasul, nici vecinii, nici statul nu si-au exprimat dorinta de a cumpara.

Intre timp am gasit un cumparator dispus sa plateasca 2500 euro/ha, nestiind cat este anuntul meu.

Nu stiu cum se procedeaza, pot vinde acum la 2500 euro sau trebuie sa anunt noul pret si sa astept? Mentionez ca acest cumparator nu e dispus sa astepte.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:03, 27 Ianuarie 2016
Dacă, în termenul de 30 de zile prevăzut la art. 6 alin. (2), niciunul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege şi de normele metodologice, urmând ca vânzătorul să înştiinţeze în scris primăria despre aceasta. Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. (1) ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.

În cazul în care niciun preemptor nu îşi manifestă intenţia de cumpărare prin depunerea ofertei în termenul prevăzut de prezenta lege, nu este necesară emiterea avizului prevăzut de art. 9. În acest caz, contractul de vânzare se încheie pe baza adeverinţei eliberate de primărie.
cele 30 de zile au trecut,eu inteleg ca pot vinde la pret mai mare fara probleme ... dar am intrebat doi notari si amandoi au spus ca nu fac acte decat pentru pretul exact din oferta de vanzare, deci cum ramane?
Art.7, alin.7 din Legea 17 /2014, spune ca:
Dacă, în termenul de 30 de zile prevăzut la art. 6 alin. (2), niciunul dintre titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege şi de normele metodologice, urmând ca vânzătorul să înştiinţeze în scris primăria despre aceasta.

Apoi, aceeasi norma vorbeste de sanctiunea nulitatii, insa doar daca pretul este mai mic,astfel:
Vânzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. (1) ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută

In plus, Art.10, alin.1 din Legea 17 /2014, spune ca:
În acest caz, contractul de vânzare se încheie pe baza adeverinţei eliberate de primărie.

Dpmdv, vanzarea ar trebui sa fie posibila, ce sa zic, daca notarii au zis sa nu vindeti poate v-au zis si de ce, in sensul care este norma care se incalca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de preemtiune Dragos1109 Dragos1109 Buna ziua, Revin la dvs cu o intrebare - schita topografica stereo 70 - plan vizat de OCOT - categoria de folosinta a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren cu modificare conditii de vanzare legea 17/2014 mceltare mceltare Am facut o oferta de vanzare teren extravilan la pretul X si am primit de la primarie raspuns ca terenul este liber de vanzare. Intre timp am gasit un alt ... (vezi toată discuția)
Cumparare padure valyclau valyclau Buna tuturor! Intentionez sa cumpar 1,1 ha de padure si m-ar interesa care sunt actele pe care ar trebui sa le aiba vanzatorul. As aprecia si daca mai aveti ... (vezi toată discuția)