Buna seara! Am o rugaminte la dumneavoastra. Am si eu o problema, cu o cunostinta care este cadru medical la un spital, si i-a decedat un parinte. Se acorda ajutor de deces, conform contractului colectiv de munca? Am inteles ca sindicatul sanatatii poarta numele de SANITAS. Ce ajutor se acorda in cazul decesului unui parinte a salariatului. Va multumesc
Art. 137 din Contractul colectiv la nivel de ramură sanitara pe anii 2008 - 2010 prevede:
(1) Salariatii beneficiaza de ajutoare de deces conform legislatiei în vigoare. Cuantumul acestora se stabileste ste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat si facut public de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
(2) La nivel de unitate, prin contractul colectiv de munca se pot stabili si alte drepturi, conform prevederilor legale.
Daca parintele salariatei nu era pensionar si era in intretinerea salariatei , beneficiaza de ajutorul de deces conform legii . Daca parintele era pensionar , primeste de la Casa de Pensii .
SANITAS-ul ar trebui sa acorde , la cerere , un ajutor care difera de la o unitate sanitara la alta .
Cele 2 ajutoare de deces au reglementari diferite, ajutorul de la Casa de pensii are alt statut decat cel acordat prin Contract colectiv de munca, si ele se pot acorda simultan.