avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cod civil vechi/noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cod civil vechi/noul cod civil

1. Un contract de inchiriere incheiat in anul 2009 cu valabilitate pana in 2019, sub incidenta carui cod civil intra?

2. Daca prin contract o parte si-a asumat niste obligatii contrare celui din c.c., primeaza obligatiile asumate?
Cel mai recent răspuns: aleodor27 , utilizator 15:45, 27 Ianuarie 2016
1. Vechiul Cod Civil.
2. In principiu primeaza contractul, sub rezerva nulitatii sau considerarii ca nescrise de catre cod. Trebuie apreciat in concret.
Legea aplicabila este cea de la data incheierii actului juridic, in cazul dvs vechiul cod civil.
Referitor la clauzele contractuale acestea reprezinta vointa partilor de la momentul incheierii contractului insa trebuie sa luati legatura cu un avocat caruia sa-i prezentati contractul pentru a putea aprecia in mod direct raportat la clauzele in speta.
Exista anumite prevederi care nu pot incalca normele de drept dar se apreciaza de la un caz la altul
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
Concret, în această speţă, locatarul poate invoca acum prevederi ale Noului Cod Civil care i-ar fi favorabile pe mai departe în derularea contractului, în condiţiile in care aceste prevederi sunt contrare obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin contract ?
Nu, pentru ca acest contract este guvernat de legea in vigoare la data incheierii lui, adica Vechiul Cod Civil si nu se pot invoca prevederile Noului Cod in considerarea caracterului lor mai favorabil.
Concret, nu stim ce doreste sa invoce locatarul, daca e locatiune comerciala sau inchiriere locuinta, avand in vedere ca, in ciuda regulii pe care o instituie generic legiuitorul (aplicarea legii in vigoare la data incheierii contractului), legea 71 vine si aduce cateva situatii speciale in care se aplica legea noua si contractelor incheiate inainte de intrarea sa in vigoare. Pe la art. 129 si urm. exista cateva situatii special relgementate, unele fiind in avantajul locatorului (de exemplu actiunea acestuia impotriva sublocatarului, direct, ceea ce nu exista in legislatia anterioara), altele nu.
Asadar, se aplica legea veche sau cea noua dupa cum situatiile la care se refera clauzele fac aplicabila regula generala sau fac aplicabile reglementatarile speciale din legea 71, nu dupa cum prevederile sunt in avantajul uneia sau alteia dintre parti.
In concluzie, un jurist sa se uite la contract si sa coroboreze tipul de clauze cu ambele legislatii pentru a stabili legea aplicabila fiecareia.

Alte discuții în legătură

Inchirierea locuintelor sebiskaa sebiskaa Buna, M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 ... (vezi toată discuția)
Art.1810-noul cod civil invocat in drept comercial-se poate? claudia_d claudia_d Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Exista un contract de inchiriere intre doua persoane juridice (pe un spatiu, evident) si vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune si abrogarea legii 114/196 eugen82 eugen82 Va solicit opinii cu privire la urmatoarea situatie: Un contract de inchiriere a fost incheiat in 2011, dar inainte de noul cod civil . A fost intocmit ... (vezi toată discuția)