avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare, prescriptie, intreruperea prescriptiei
Discuție deschisă în Executare silită

Executare, prescriptie, intreruperea prescriptiei

In 2010 am imprumutat cu bani o persoana fizica. Am facut un act notarial.
In ianuarie 2013 am actionat in instanta persoana respectiva. Nu trecuse 3 ani. Suma pe care am imprumutat-o nu mi-a fost returnata. In februarie 2013 instanta a admis cererea si ulterior am obtinut sentinta definitiva si irevocabila.
Apoi am mers la un executor judecatoresc. Dosarul la executor a fost inregistrat in aprilie 2013 (poate m-am grabit, dar nu stiam la vremea respectiva ca persoana pe care o executam nu avea nici un venit si nici-un bun pe numele sau). Incuvintarea la executarea silita (de la judecatorie) executorul l-a obtinut in mai 2013.
Executorul imi spune ca a incercat executarea, dar fara succes.
Intrebari:
1. Dat fiind faptul ca persoana fizica care imi datoreaza bani nu are venituri prin care pot sa-l execut, ce-as putea face in continuare pentru ca sa nu intervina prescriptia.
2. Recunosc ca e posibil sa nu-l pot executa niciodata, ce ma sfatuiti sa fac astfel incat sa nu intervina prescriptia. Undeva citisem ca pot face procedura de reluare a executarii. (art. 405 din Codul de Procedura Civila) Ce presupune? Alte costuri?
Eu nu as dori sa ma mai coste bani (caci orice actiune a unui executor presupune alti bani) pentru ca, e posibil sa nu-l pot executa niciodata. Si daca tot am pierdut niste bani de ce as mai pierde altii executandu-l la nesfarsit fara rost?
De ce o hotarare a unei instante care este si definitiva si irevocabila nu este pe viata si se poate prescrie?
3. Daca tot se prescrie si hotararea judecatoreasca si titlu executoriu, pot sa-l mai dau in judecata? Ma gandesc ca obtin o alta hotarare judecatoreasca platind mai putini bani (doar timbru fiscal si taxa de timbru). E posibil asa ceva?
P.S. Dosarul de executare e la executor. Si fiind in alt oras nu m-am dus sa-l studiez sa vad ce actiuni au facut si de cate ori. Dar pot primi informatii la telefon. Asa ca mai am o intrebare: Daca vreau sa-l mai execut, o pot face cu un alt executor dintr-un alt oras?
Cel mai recent răspuns: basic , utilizator 13:30, 3 Februarie 2016
Puteti proceda conform art.709(1)NCPC Intreruperea prescriptiei"Cursul prescriptiei se intrerupe :
5.pe data depunerii cererii de reluare a executarii." In mod concret, anterior implinirii termenului de 3 ani de la ultima cerere de executare silita, faceti o alta cerere prin solicitati reluarea executarii silite, de la acest nou termen, curge un alt termen de 3 ani.In ce priveste executroul judecatoresc,puteti sa va adresati oricarui alt executor judecatoresc din circumscriptia Curtii de Apel unde se afla imobilul in cazul urmaririi silite a bunurilor imobile,al urmarii silite a fructelor prinse de radacini,in cazul urmaririi silite a bunurilor mobile si al executarii silite directe mobiliare ,executorul judecatoresc din circumscriptia Curtii de Apel unde se afal sediul sau domiciliul debitorului,sau din circumscrpitia curtii de apel unde se afla bunurile,in cazul executarii silite a obligatiilor de a face sau a nu face executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde urmeaza sa se faca executarea.[Art.652NCPC]
Sa inteleg ca "reluarea executarii" este singura modalitate de a intrerupe prescriptia?
Daca-l dau din nou in judecata? Ma costa mai ieftin.
Si inca ceva: Asa cum am spus incuvintarea la executarea silita (de la judecatorie) executorul l-a obtinut in mai 2013. Probabil urmarirea a inceput-o tot in mai 2013. Intrebare: Daca executorul l-a urmarit pe debitor in cursul anului 2014-2015, prescriptia de cand incepe? Din mai 2013 sau de la ultima data cand i-a facut notificari?
Daca-l dau din nou in judecata? Ma costa mai ieftin.

Nu puteti, aveti deja un titlu executoriu. Are autoritate de lucru judecat, nu mai puteti sa cereti inca o daca acelasi lucru.
Termenul curge de la data obtinerii hotararii intrerupt de fiecare data cu cate un act de executare. Conteaza ce acte de executare s-au facut, cum l-a urmarit in 204-2015?
Pt fiecare act de executare, executorul intocmeste un p-v, ar trebui sa mergeti sa vedeti dosarul, daca nu s-a facut niciun act de excutare in ultimile 6 luni, executarea e perimata si daca eu trecut 3 ani de la ultimul act, se prescrie.
Halal lege! Cum sa se prescrie o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care am obtinut-o dandu-l in judecata ca nu s-a conformat unui act notarial?!!! Definitiva si irevocabila n-ar trebui sa fie pe viata?
Sa inteleg ca acel act notarial nu va mai fi valabil dupa 10 ani? Si nici acea hotarare pe care am obtinut-o personal? Impresionant!!! Inseamna ca individul a castigat.
Eu ma aleg cu mai multe datorii...la fiecare executare ma mai costa ceva bani pe care cine stie daca ii voi mai vedea.
Am inteles bine? Multumesc.
P.S. Executorul imi spune la telefon (caci e din alta localitate) ca l-a cautat in 2015, am sa merg sa vad dosarul, probabil a intocmit PV si ca ar vrea sa mai faca o procedura acum in 2016. Deci prescrierea se calculeaza de la ultimul PV? Sau de la data cand a obtinut executorul hotararea in instanta?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
basic, utilizator
Termenul de prescripție e de 3 ani după care hotărârea își pierde puterea executorie.
Termenul e întrerupt prin acte de executare sau acte de recunoaștere a datoriei din partea debitorului.

Alte discuții în legătură

Executare silita EastAndrei EastAndrei Daca am primit instiintare de la BIROU EXECUTORESC prin care am fost instiintat ca am fost executat silit ptr suma de 42.000 lei in cat timp se prescrie ? Adik ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere executare silita Ioanasergiu1985 Ioanasergiu1985 Sunt executata silit in urma unui proces pe pretentii. Cel care m-a actionat in judecata a obtinut incuvintarea executarii silite in mai 2012. Eu nu am bunuri ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie bancara adystre adystre Daca o datorie bancara s-a prescris(9 ani de la ultima plata/rata),persoana datoare neavand posibilitatea de a mai plati,deocamdata,poate fi actionata in ... (vezi toată discuția)