avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cuantum plata cheltuielilor de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cuantum plata cheltuielilor de judecata

Buna ziua,

As dori sa-mi spuneti cam care ar fi suma la care ajung cheltuielile de judecata in cazul unui proces pentru iesirea din indiviziune si, mai ales, in ce ar consta aceste cheltuieli (taxa de timbru, onorariu avocat, onorariu expert topometrist??).

Ma intereseaza acest lucru intrucat intentionez sa-mi asum aceste cheltuieli, in speranta ca va fi necesara o singura infatisare pentru incheierea procesului.


Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:10, 31 Iulie 2009
In cazul in care doriti o singura infatisare intr-un proces de iesire din indiviziune, atunci trebuie sa cadeti de acord si cu ceilalti mostenitori si sa incheiati o tranzactie care apoi va apare in hotararea de expedient si care va consfinti vointa tuturor mostenitorilor. Asta daca ajungeti la un acord si o tranzactie! In acest fel nu va mai fi nevoie de onorariu pentru expert in specialitatea topometrie, care ajunge la peste 500 de lei in functie si de suprafata terenului (500 lei este tariful minim).
Totusi, pentru a incheia o tranzactie corecta si pentru a-i convinge pe mostenitori sa fie de acord cu ea, ar fi indicat sa consultati un avocat, care de altfel o va si redacta. Onorariul avocatului este variabil, in functie de tariful practicat de fiecare si de cum se intelege cu clientul, asa ca o suma este greu de precizat.
Daca partile sunt de acord, este simplu se incheie tranzactie, o semnati si o depuneti la instanta la primul termen.Si asrtfel, instanta va lua act de hotararea partilor. Iar in acest caz, taxele nu sunt mari. Si aveti nevoie de avocat sa va redacteze tranzactia.
taxa de timbru de 19 ron si timbru judiciar.
daca apelati la un avocat sa va redacteze cererea de iesire din indiviziune ( partaj judiciar ) se mai adauga si onorariul acestuia .
Daca va hotarati sa initiati o actiune (deci nu este depusa pe rolul instantelor de judecata), taxa de timbru va fi aplicata intr-un procent de 3% din valoarea masei partajabile.
Nu stiu inca modul in care instantele vor aplica noua taxa judiciara de timbru insa este posibil ca inca de la primul termen de judecata sa fiti obligata la plata acesteia.Oricum este bine sa luati in calcul si acest aspect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri actiune in justitie pt partaj succesoral flori9 flori9 As dori sa stiu cam cat ar costa o actiune in justitie pt partajul succesoral si cine trebuie sa suporte cheltuielile in cazul in care sunt doar doua persoane ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj mariana74 mariana74 Va rog frumos ...asi vrea sa stiu;-daca se face partaj prin tranzactie prin intermediul avocatiilor in afara de onorariu trebuie platit si taxa de timbru a ... (vezi toată discuția)