avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pentru PFA

Buna. am contract de colaborare intre mine ca PFA si un spital de stat ca asistenta medicala. se zvoneste ca nu as avea dreptul la concediu maternal si automat nici la Concediu crestere copil. mentionez faptul ca am 10 luni de cand sunt angajata, si am platit la stat impozitul si asigurarea medicala.
1) am dreptul la concediu maternal si CCC in aceste conditii?
2) trebuie sa platesc ceva in plus pentru a beneficia de acestea?

doar ce am ramas insarcinata, si vreau sa stiu daca pot ramane cu pfa sau trebuie sa ma angajez. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:05, 3 Februarie 2016
Care este data prezumata a nasterii copilului?
Data exacta nu o stiu, pentru ca nu am nici macar o luna de sarcina... intre 1 septembrie-15 octombrie..
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca veti naste in septembrie 2016 cele 12 luni eligibile sunt octombrie 2015 - septembrie 2016.

3. - Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pee si postnatal) trebuie sa platiti cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Pentru aceasta trebuie sa incheiati cu CJAS un contract de asigurare sociala pentru concedii si indemnizatii (amanunte si actele necesare le luati de la CJAS).
- In cazul concediului de maternitate certificatele medicale le depuneti la CJAS care vi le plateste.

4. In calitate de PFA aveti venituri profesionale independente care va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

5. - Din datele prezentate de dvs. reiese ca indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (adica sunteti PFA de prin aprilie - mai 2015).
- Problema este ca va trebui sa suspendati activitatea de PFA pe perioada in care beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
va multumesc mult!
buna dimineata. inca o intrebare: 1) din partea carei institutii voi primi banii pentru concediu maternal si CCC? adica eu cu spitalul am contract de colaborare, dar nu e nici o clauza conform careia sunt obligati sa-mi plateasca CCC.
2) ce acte sunt necesare pentru a depunde dosarul pentru CCC?

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare gygabi2001 gygabi2001 Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului 2 ani vasileionel89 vasileionel89 buna seara am si eu o intrebare sotia mea a semnat contractul de munca pe 1 martie 2015 si a lucrat pana in decembrie inclusiv din decembrie a dus la locul de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil? gideacostel gideacostel pentru indemnizatie eu sunt angajat din luna 16-102015 as dori sa stiu daca pot loa indemnizatia pentru copil si ce acte sunt necesara (vezi toată discuția)