avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partajul

Sunt casatorit de 10 ani si am un copil de 7 ani. Am cumparat impreuna cu sotia mea un apartament dupa casatorie. Datorita unor neintelegeri sotia mea vrea sa introduca divort si actiune de partaj.
Sotia mea ar dori sa ramana ea cu apartamentul si sa imi dea mie o suma de bani in compensatie.
Problema este ca si eu as dori sa raman cu apartamentul si sa ii dau eu o suma de bani in compensatie.
Ma intereseaza cum se procedeaza de catre instanta in acest caz, in conditiile in care nu ajungem de comun acord la o intelegere care sa ramanem cu apartamentul si sa plateasca o sulta celuilalt.
Poate instanta contra vointei mele sa atribuie apartamentul sotiei mele si sa o oblige sa imi plateasca mie o sulta ?
Precizez ca apartamentul este folosit de catre noi ca locuinta in fapt doar in weekend.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
maziliuu, utilizator
Potrivit art.987 Cod procedura civila la atribuirea in natura a apartamentului , instanta va tine cont de acordul partilor (nu e cazul dvs), marimea cotei-parti ce se cuvine fiecaruia, imbunatatirile efectuate de una dintre parti sau alte aspecte relevante gen lipsa unei alte locuinte a partii care solicita atribuirea in natura, posibilitatea financiara a partii care solicita atribuirea in natura de a plati sulta, etc
Ca atare, instanta poate atribui in natura sotiei dvs apartamentul chiar contrar vointei dvs procesuale. Va trebui sa invocati anumite argumente plauzibile care sa convinga instanta sa vi se atribuie apartamentul.
as avea si eu o intrebare , copilul nu se ia in calcul deloc?

avand domiciliul stabilit la mama si restul responsabilitatilor ce curg din stabilirea domiciliului ( scoala, medic familie, mediul cu care este obisnuit...)
Pai daca locuinta este folosita doar in week-end copilul este evident obisnuit la alt apartament.
Ar trebui ca doamna sa demonstreze fara dubii ca a avut o contributie mult mai mare decat dumneavoastra la acel apartament. Are sanse egale cu ale dumneavoastra. Depinde doar de aportul fiecaruia.
Ati incercat sa gasiti alte solutii legale? Cu un mediator sau avocat? Ca, de exemplu, proprietatea periodica. Sau, pur si simplu, calculand pierderile potentiale intr-un eventual proces.
Va recomand serios sa nu ajungeti in instanta cu asta, sa prezentati unui intermediar care sunt argumentele dv. pentru a pastra proprietatea si sa va ajute sa gasiti alta solutie.
In primul rand se va stabili valoarea imobilului, ulterior, in functie de posibilitatile materiale ale sotilor si de manifestarea de vointa a acestora, imobilul va fi atribuit unuia dintre soti cu obligarea acestuia la plata unei sulte catre celalalt sot.

Alte discuții în legătură

Impartire bunuri comune VONPAUL006 VONPAUL006 Cum se imparte un apartament dupa divort daca in apartament va ramine mama cu un copil minor si unul major? Se imparte tot 50% sotul ... (vezi toată discuția)
Sarcina si partajul de dupa divort tiberiu2008 tiberiu2008 Buna seara, Daca paratul-reclamant dupa divort, la partaj, se recasatoreste cu o alta femeie si sotia acestuia ramane insarcinata, paratul-reclamant are ... (vezi toată discuția)
Divort mamina mamina Buna ziua, Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva ... (vezi toată discuția)