Renuntarea in favarea cuiva este un act de acceptare doamna. Nu se poate face asa. Cei doi fii vor ceda in urma dezbaterii succesiunii prin partaj la cotele ce le revin conform Certificatului de mostenitor. Daca ar renunta la mostenire expres, dvs ati veni la mostenirea sotului in concurs cu alte clase de mostenitori legali, parinti, frati surori ai defunctului, sunt4 clase de mostenitori care ar putea veni in concurs la mostenire cu sotul supravietuitor.
Deci, ce v-a spus notarul este corect. Dezbateti succesiunea si apoi faceti partaj daca doriti ca numai dvs sa ramaneti cu bunurile.
Ce mostenitori au inlaturat fiii dv. de la mostenire?
Dupa mine, insa eu sunt avocat, in procedura succesorala se poate face o astfel de renuntare in favoarea cuiva (sigur, juridic fiind o acceptare si donatie/impartire), asa cum, dupa mine, prin ultima incheiere din aceasta procedura se poate face si partajul.
Din pacate, nu am auzit sa se incheie acte complexe, de tipul 3 in 1 sau 7 in 4, ci se folosesc aceleasi tipare, nepersonalizate, asa incat va vedeti nevoita sa faceti doua operatiuni juridice (si, sigur, sa achitati mai multe taxe si onorarii) cand, in esenta, una ar fi suficienta. Cred ca prin incheierea de la ultimul termen al dezbaterii succesiunii se pot atribui bunurile catre fiecare mostenitor, se mentioneaza plata de sulte, datorarea de sulte sau altele asemenea.
In practica, insa, in marea si atotputernica practica, nu am vazut asa ceva.
Totusi, puteti cere unui notar sa faca asta, vazand ca legea notarilor prevede acest lucru, si treceti in cererea pe care v-o da notarul sa o completati ca doriti dezbaterea succesiunii dupa X si atribuirea bunului respectiv catre dv. in cadrul dezbaterii succesorale. Ceva de gen. Apoi asteptati... o minune!
In esenta, legea va permite, practica nu.