avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare in favorem
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare in favorem

Buna ziua!
In decembrie 2015 sotul meu a decedat. Am ramas eu si cei doi fii. Am deschis succesiunea iar fiii mei accepta mostenirea dar doresc sa renunte la partea lor in favoarea mea, a mamei. Notarul ne-a spus ca nu este posibil, urmand ca, dupa dezbaterea succesiunii, fiii mei sa-mi cedeze partea lor (partaj). Mentionez ca ne aflam in termenul de optiune succesorala, lucru ce permite renuntarea in favorem.
Va multumesc!

Renuntarea in favarea cuiva este un act de acceptare doamna. Nu se poate face asa. Cei doi fii vor ceda in urma dezbaterii succesiunii prin partaj la cotele ce le revin conform Certificatului de mostenitor. Daca ar renunta la mostenire expres, dvs ati veni la mostenirea sotului in concurs cu alte clase de mostenitori legali, parinti, frati surori ai defunctului, sunt4 clase de mostenitori care ar putea veni in concurs la mostenire cu sotul supravietuitor.
Deci, ce v-a spus notarul este corect. Dezbateti succesiunea si apoi faceti partaj daca doriti ca numai dvs sa ramaneti cu bunurile.
Va multumesc!
Ce mostenitori au inlaturat fiii dv. de la mostenire?

Dupa mine, insa eu sunt avocat, in procedura succesorala se poate face o astfel de renuntare in favoarea cuiva (sigur, juridic fiind o acceptare si donatie/impartire), asa cum, dupa mine, prin ultima incheiere din aceasta procedura se poate face si partajul.
Din pacate, nu am auzit sa se incheie acte complexe, de tipul 3 in 1 sau 7 in 4, ci se folosesc aceleasi tipare, nepersonalizate, asa incat va vedeti nevoita sa faceti doua operatiuni juridice (si, sigur, sa achitati mai multe taxe si onorarii) cand, in esenta, una ar fi suficienta. Cred ca prin incheierea de la ultimul termen al dezbaterii succesiunii se pot atribui bunurile catre fiecare mostenitor, se mentioneaza plata de sulte, datorarea de sulte sau altele asemenea.
In practica, insa, in marea si atotputernica practica, nu am vazut asa ceva.
Totusi, puteti cere unui notar sa faca asta, vazand ca legea notarilor prevede acest lucru, si treceti in cererea pe care v-o da notarul sa o completati ca doriti dezbaterea succesiunii dupa X si atribuirea bunului respectiv catre dv. in cadrul dezbaterii succesorale. Ceva de gen. Apoi asteptati... o minune!

In esenta, legea va permite, practica nu.
Daca bunul este imobil, partajul se face in act autentic, care pe actualul Cod civil este translativ de proprietate. deci se face act separat si nu in încheierea finala sau in certificatul de mostenitor.
Incheierea finala care sta la baza certificatului de mostenitor nu e act autentic? Cea in care se consemneaza cam toata intelegerea mostenitorilor...

Alte discuții în legătură

Acte de mana so2ro so2ro Imediat dupa decesul unei rude, mostenitorii s-au intalnit si dupa ce au facut \" imparteala \" au asternut pe hartie ce au hotarat. \"Imparteala\" ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, refuz semnatura Ema81 Ema81 Buna dimineata! Suntem doua surori si un frate, tatal a murit anul acesta, a mai ramas doar mama. Una dintre surori vrea sa se mute cu mama sa o ingrijeasca ... (vezi toată discuția)