avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare CAS-Indemnizatia de ingrijire a copilului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare CAS-Indemnizatia de ingrijire a copilului pentru PFA cu venit in 2015 sub salariul minim pe economie

Buna ziua! Am nevoie de ajutor. Am un PFA al carui venit pe 2015 a fost sub salariul minim pe economie. In consecinta, conform noului cod fiscal nu mi s-a mai primit Declaratia 600 la ANAF pe motiv ca nu trebuie platit. Eu vreau sa imi platesc in continuare contributia, mai ales ca imi doresc un copil si vreau sa beneficiez de indemnizatia de ingrijire. Azi am fost la casa de pensii pentru a ma asigura. Mi s-a spus ca prin plata contributiei pe contractul facut azi (28.01) contribui la vechime, dar nu am dreptul sa primesc indemnizatia. Mi s-a spus ca pt a beneficia de indemnizatie trebuie sa fiu angajata. Nu am primit un alt raspuns decat ca asta este tot ce stie doamna de la ghiseu. Mai mult decat atat, ca nu mai pot plati contributia pt luna ianuarie pe motiv ca trebuia depus dosarul in decembrie. Ori, in decembrie, nu se stia ca nu mi se primeste declaratia 600 la ANAF. Cu ocazia aceasta, oricum am intrerupere luna ianuarie la plata, iar din cate stiu, pentru indemnizatie trebuie sa ai continuitate 12 luni.
Va rog, cine stie, sa imi spuneti si mie unde sau cui ma adresez, sau ce am de facut mai departe.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2016
phantomini, utilizator
Cel mai recent răspuns: phantomini , utilizator 13:04, 29 Ianuarie 2016
1. - Cei de la Casa de pensii nu se pricep la concediul pentru crestere copil si la indemnizatia aferenta.
- Trebuia sa intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

2. - Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie obigatorie pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
- Adica plata acestora nu va ajuta la a beneficia de CCC si indemnizatie.

3. - Pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Veniturile din PFA sunt venituri independente.
- Chiar daca in unele luni ati avut venituri pe minus sau zero tot veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.


5. Asadar nu va faceti griji, puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Va multumesc frumos. Chiar este de foarte mare ajutor. Faptul ca dna mi-a spus ca nu beneficiez, dar nu stia de ce m-a speriat. O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil FPG FPG Buna seara! Am un PFA deschis si as vrea sa stiu in ce conditii pot primi indemnizatia de crestere copil. Pe langa contributiile obligatorii ale PFA, este ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere si ingrijire copil mirela.onciu mirela.onciu Detin o I.I. si contribui la fondul de pensii conform deciziei de impunere primita in urma completarii si depunerii la Anaf a formularului 600. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Daca platesc singura contributiile am dreptul la concediu maternal? simonaban simonaban Buna seara! Intentionez sa imi deschid un PFA,din cate am inteles nu pot sa am carte de munca la propriul PFA,dar este in regula daca lucrez ?si nu am niciun ... (vezi toată discuția)