Sunt anulabile orice instrainari facute de societatile comerciale care au intrat in insolventa pe o perioada anterioara de 3 ani.
Intradevar actul poate fi atacat. Intrebarea este daca acest contract, in momentul actual este valabil, desi acele facturi care au fost anulate de catre instanta, cuprindeau aceleasi bunuri ca cele din contract. Mentionez ca in procesul care a avut ca obiect anularea facturilor, nu se face referire la acest contract, nestiindu-se de existenta lui, deoarece lichidatorul nu a facut adresa catre OCPI. Ca institutie, nu putem decide noi valabilitatea contractului, acest lucru, dupa cum bine stiti, il va decide instanta.
Presupun ca daca v-au anulat facturile, plata in urma anularii facturilor nu s-a mai efectuat.
Art. 1724 Cod civil
Sancţiunea neplăţii preţului
Când cumpărătorul nu a plătit, vânzătorul este îndreptăţit să obţină fie executarea silită a obligaţiei de plată, fie rezoluţiunea vânzării, precum şi, în ambele situaţii, daune-interese, dacă este cazul.
Desi facturile au fost anulate de instanta, datorita faptului ca vanzarea unui imobil se face prin act autentic, administratorul a incheiat un contract de vanzare cumparare la notar, insa atunci cand s-a judecat cauza privind nulitatea vanzarii prin facturi a imobilelor, acesta nu s-a folosit de contractul de VC, nici nu a mentionat existenta acestuia. Facturile au fost facute in 2005, contractul in 2006, iar judecarea cauzei s-a facut in 2010.
Abia in 2016 administratorul a scos contractul ,despre existenta caruia nu s-a stiut nimic pana in acest moment si care nu a fost atacat in instanta.
Orice act e prezumat valabil. Totusi, dupa mine, acesta se va dovedi nevalabil.
Eu cred ca B nu poate sustine valabilitatea contractului pentru a produce alte efecte juridice, poate avea probleme. Totusi, ca sa dau o parere mai corecta, ar trebui sa stiu de ce doreste B sa considere actul valabil, cum s-a platit imobilul, daca s-a restituit plata etc.