avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VALABILITATE CONTRACT DE VANZARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VALABILITATE CONTRACT DE VANZARE

In speta 2 societati comerciale, societatea A si societatea B, acelasi administrator. societatea A intra in insolventa in 2007.
in anul 2005, A vinde lui B, prin facturi cateva imobile. in anul 2006 incheie contract de vanzare-cumparare la notar.
In 2010 lichidatorul judiciar al lui A, formuleaza actiune pentru anularea facturilor fiscale prin care s-au vandut imobilele. Instanta admite actiunea, si dispune trecerea imobilelor in patrimoniul lui A.
in 2016, administratorul firmei B, prezinta contractul de vanzare cumparare intre A si B, si un extras de CF, in care apare ca proprietar,cu privire la aceleasi bunuri din facturi, solicitand trecerea imobilelor in patrimoniul firmei B, deoarece prin sentinta civila au fost anulate doar facturile, nu si contractul de vanzare cumparare.
Este valabil contractul de vanzare-cumparare, daca au fost anulate doar facturile fara a se face referire la acesta?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:38, 1 Februarie 2016
Sunt anulabile orice instrainari facute de societatile comerciale care au intrat in insolventa pe o perioada anterioara de 3 ani.
Intradevar actul poate fi atacat. Intrebarea este daca acest contract, in momentul actual este valabil, desi acele facturi care au fost anulate de catre instanta, cuprindeau aceleasi bunuri ca cele din contract. Mentionez ca in procesul care a avut ca obiect anularea facturilor, nu se face referire la acest contract, nestiindu-se de existenta lui, deoarece lichidatorul nu a facut adresa catre OCPI. Ca institutie, nu putem decide noi valabilitatea contractului, acest lucru, dupa cum bine stiti, il va decide instanta.
Presupun ca daca v-au anulat facturile, plata in urma anularii facturilor nu s-a mai efectuat.
Art. 1724 Cod civil

Sancţiunea neplăţii preţului

Când cumpărătorul nu a plătit, vânzătorul este îndreptăţit să obţină fie executarea silită a obligaţiei de plată, fie rezoluţiunea vânzării, precum şi, în ambele situaţii, daune-interese, dacă este cazul.
Desi facturile au fost anulate de instanta, datorita faptului ca vanzarea unui imobil se face prin act autentic, administratorul a incheiat un contract de vanzare cumparare la notar, insa atunci cand s-a judecat cauza privind nulitatea vanzarii prin facturi a imobilelor, acesta nu s-a folosit de contractul de VC, nici nu a mentionat existenta acestuia. Facturile au fost facute in 2005, contractul in 2006, iar judecarea cauzei s-a facut in 2010.
Abia in 2016 administratorul a scos contractul ,despre existenta caruia nu s-a stiut nimic pana in acest moment si care nu a fost atacat in instanta.
Orice act e prezumat valabil. Totusi, dupa mine, acesta se va dovedi nevalabil.
Eu cred ca B nu poate sustine valabilitatea contractului pentru a produce alte efecte juridice, poate avea probleme. Totusi, ca sa dau o parere mai corecta, ar trebui sa stiu de ce doreste B sa considere actul valabil, cum s-a platit imobilul, daca s-a restituit plata etc.

Alte discuții în legătură

Valabilitate contract -insolventa mihaelanko mihaelanko In speta 2 societati comerciale, societatea A si societatea B, acelasi administrator. Societatea A intra in insolventa in 2007. in anul 2005, A vinde lui B, ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde fara acte de proprietate? chrissrea chrissrea Am o problema in care va rog sa ma ajutati. Un lichidator vrea sa vanda terenul unei societati. Daca terenul nu este intabulat poate sa-l vanda? faptul ca s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri in insolventa mirceacomsa mirceacomsa Buna ziua, Va solicit ajutorul in legatura cu o situatie. Daca o firma care se afla in insolventa detine un anumit bun (teren , apartament, utilaj) are ... (vezi toată discuția)