avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Munca in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Munca in strainatate

Buna ziua,
Mama mea lucreaza in Italia cu forme legale (contract de munca) In tara nu are pensie sau alte venituri.
Lamuriti-ma si pe mine, in cazul ei, cum se procedeaza cu cei 5.5% din sal. pentru sanatate. Ea daca plateste in Italia , trebuie sa depuna vreun document in romania sa faca aceasta dovada?
Nu-mi este clar.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 29 Ianuarie 2016
"Persoanele (...), care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării, în conformitate cu procedura stabilită prin ordin comun al președintelui A.N.A.F. și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate", este precizat în art. 153 alin. (2) din Codul fiscal.

Cu alte cuvinte, cetățenii români cu domiciliul în România, care realizează venituri din salarii de la angajatorii dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv, de la cei dintr-un stat care aplică un acord bilateral de securitate socială cu România nu datorează contribuții de asigurări sociale în România pentru aceste venituri.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc, insa vreau sa stiu si dca trebuie sa depuna la una sau alta dintre institutiile statului nostru dovada ca plateste in Italia . Si daca da, ce anume.
Pentru a nu achita şi în România CASS, persoanele fizice aflate în aceste situaţii trebuie să facă dovada valabilităţii asigurării în statul în care realizează venituri, astfel:
- în cazul persoanelor fizice care îşi desfăşoară activitatea în statele membre ale UE, se aplică prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială;

- în cazul in care activitatea se desfăsoară într-un stat care nu este membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, iar între România şi statul în care persoana îsi desfăşoară activitatea există un acord sau convenţie în domeniul securităţii sociale, se vor aplica prevederile acordului sau convenţiei.

Procedura prin care se va face dovada valabilitatii asigurarii va fi stabilita prin ordin comun al presedintilor CNAS si ANAF.
Ordin care inca nu a aparut, din cate cunosc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului românia-italia oprearodica oprearodica buna ziua.in ianuarie 2018 urmeaza sa nasc.am perioade lucrate atat in Romania cat si in Italia.conform legii pot beneficia de idemnizatie crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)
Cass persoanele fizice care lucreaza legal in strainatate Cuibus V Cuibus V Pentru a nu achita în România CASS persoanele fizice care lucreaza legal in strainatate, intr-un articol publicat pe siteul dvs. am gasit urmatoarea ... (vezi toată discuția)