Buna ziua.
Am deschis un dosar de despagubire la o societate de asigurari cu capital romanesc, pentru despagubire in baza unei asigurari facultative auto.
Dupa declaratii, formulare de cerere, copii xerox la documentele masinii si a actelor personale, a doua zi imi solicita agentul constatator -reprezentantul societatii de asigurari din teritoriu- fotocopii la actele personale, CI si permis de conducere, fata/verso la fel si pentru Certificatul de inmatriculare auto, toate acestea motivand ca i-au fost solicitate de inspectorul care instrumenteaza dosarul.
Eu, fara sa ma gandesc daca solicitarea are vreun temei legal, m-am prezentat si am dat actele la fotocopiat -adica fotografiate cu telefonul.
Dupa asta, adica a doua zi, am inceput sa-mi fac "filme" in cap, ca din fotocopii se pot fabrica foarte usor acte "originale" care ar putea fi folosite in numele meu in orice alt scop care mi-ar putea creea probleme sau grave prejudicii, nestiind pe mana cui ar putea ajunge acestea.
Intrebare: Este legal ca o societate de asigurari sa solicite fotocopii la actele personale; Carte de Identitate si Permis de Conducere?
Daca nu exista un temei legal, sunt indreptatita sa depun o plangere la Politie, ca fiind un abuz din partea societatii de asigurari?
Va multumesc.
P.S. Am uitat sa specific, prejudiciul de recuperat ar fi in jurul sumei de 300 lei.
De regula societatile de asigurare sunt inregistrate ca operatori date personale. Documentele de care mentionati sunt pentru constituirea dosarului de daune. Problema este sa nu fie utilizate in alte scopuri.
Daca aveti suspiciuni, potrivit legii, puteti solicita societatii de asigurare, urmatoarele nformaţii furnizate de operator persoanelor vizate (la cerere):
• confirmarea faptului că datele care le privesc sunt sau nu sunt prelucrate de acesta;
• scopurile prelucrării;
• categoriile de date care fac obiectul prelucrării;
• destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor;
• informaţii privind originea datelor;
• principiile mecanismului de prelucrare automată a datelor;
• dreptul de intervenţie asupra datelor, de opoziţie; condiţii de exercitare;
• posibilitatea de a consulta registrul de evidenţă a prelucrărilor de date cu caracter personal, de a înainta plângere către autoritatea de supraveghere, de a se adresa instanţei pentru atacarea deciziilor operatorului.
Ok, inteleg. Dar de ce fotocopii? Cum, unde si cine stocheaza aceste fotocopii? Si mai ales cine are acces la ele? Ce se intampla cu ele, cand se inchide dosarul?
Va intreb, deoarece se pare ca sunteti in sistem.
Intrebarea ramane;
-Este in temeiul legii sau este un abuz, faptul ca o persoana din sistem sa-ti solicite fotocopii la documentele de identitate, dupa ce ai depus odata copii xerox?
Societatile de asigurare au propriile norme de instrumentare a dosarelor de dauna.
De regula, la deschiderea dosarului, trebuiesc prezentate documentele in original, iar inspectorul constatator (care deschide dosarul) trebuie sa faca el fotocopii de pe documentele originale, pe care sa semneze de conformitate cu originalul (ca la notar).
Alti asiguratori, pozeaza aceste documente si incarca fotografiile la dosarul de dauna, altii accepta copii xerox semnate de conformitate cu originalul de catre dvs., iar altii accepta doar copii simple xerox (depinde de asigurator).
Asa cum am spus, puteti solicita la cerere informatii privind scopul prelucrarii datelor cu caracter personal.