Doresc sa cumpar un apartament detinut in cote parti de 3 proprietari astfel(conform extras CF):
proprietar1: 5753/10000
proprietar2: 1177/10000
proprietar3: 3068/10000
Notarul la care trebuie autentificat antecontractul de vz-cump spune ca trebuie rectificat CF-ul si ctr de la care au cumparat actualii proprietari pt ca adunand cotele rezulta o diferenta de 0.02 ( 5753+1117+3068 = 9998 ). Juristul de la banca de la care vreau sa iau credit spune ca e ok, sa gasesc alt notar.
Eu sunt de acord cu notarul fiindca dvs trebuie sa cumparati un intreg , respectiv 100%!
Insa daca banca care va acorda creditul este de acord atunci nu aveti decat sa cautati un notar care sa va autentifice actul. Desi personal ma indoiesc ca va scrie un notar ca se vinde intreg apartamentul! Va scrie ca se vand cotele respective ..iar la adunare va iesi o cifra mai mica !
B-)
O rectificare presupune o solutie definitiva si irevocabila in instanta, daca se indeplineste vreuna din conditiile prevazute de art.34 pct 4 din L.7/1996 a cadastrului :
ART. 34
Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul înscris a fost greşit calificat;
3. nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanţă cu situaţia reală actuală a imobilului.
Si-apoi, nu vad cine ar putea veni sa-si revendice dreptul la cota de 0.02 %, din moment ce nu exista alt proprietar tabular...
Alt notar, as spune si eu, pentru ca este cel mult o eroare materiala a carei rectificare nu necesita actiunea de rectificare in instanta.
Aaa... "rectificare" in sensul de modificare, presupun, conform definitiei din legea cadastrului, art 33:
ART. 33
(1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
Modificarea presupune o solutie tehnica, pe cand pt rectificare aveti nevoie fie de o hotarare definitiva si irevocabila, ceea ce inseamna ca nu are caracter necontencios, deci trebuie sa dati pe cineva in judecata ; fie pe calea amiabila a declaratiei autentice cu partea care este de acord cu schimbarea parametrilor sustinuti de Dvs. :O