avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... CONCEDIU DE ODIHNA IN PERIOADA DE PREAVIZ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

CONCEDIU DE ODIHNA IN PERIOADA DE PREAVIZ

Am urmatoarea situatie:
Functionar public in perioada de preaviz (2 zile ramase din preaviz) doreste efectuarea concediului de odihna aferent perioadei lucrate(aprox. 14 zile).
Consider ca nu poate efectua mai mult de 2 zile din concediul de odihna, restul concediului de odihna fiind compensat in bani, deoarece concediul de odihna nu suspenda raportul de munca, acesta continand sa isi produca efectele. Prin urmare, dupa efectuarea a 2 zile de CO, ii va inceta contractul de munca.
Este corect rationamentul?
Cel mai recent răspuns: ContSters46197 , utilizator 12:41, 3 August 2009
Nu.Perioada de preaviz nu poate fi nici intrerupta nici compensata cu concediu de odihna.
Daca nu ati efectuat concediul de odihna nu mai aveti dreprul sa-l efectuati dupa perioada de preaviz.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Nu tot ce este logic este si legic!
Succes!
AMALIA CRACIUN a scris:

Nu.Perioada de preaviz nu poate fi nici intrerupta nici compensata cu concediu de odihna.
Daca nu ati efectuat concediul de odihna nu mai aveti dreprul sa-l efectuati dupa perioada de preaviz.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Nu tot ce este logic este si legic!
Succes!

Cred ca nu am fost inteles. Nu am pus problema suspendarii preavizului, tocmai asta spuneam: in perioada de preaviz raporturile de munca continuua, prin urmare persoana ar avea dreptul la numai 2 zile de CO, restul se vor compensa in bani, odata cu lichidarea.
Nu poate sa ceara concediu cand mai are 2 zile de munca. Concediu neefectuat se compenseaza in bani. Daca v-a inaintat cerere de 14 zile, puteti sa refuzati cererea, nu trebuie acordat cand vrea fiecare ci cand se poate, in functie de planificare si de prioritatile institutiei.
1. Care este prevederea legala care interzice acordarea CO in perioada de preaviz ?

2. Care este textul de lege care dispune ca perioada de preaviz nu poate fi nici intrerupta nici compensata cu concediu de odihna?

# iulianN
Mi se pare corect rationamentul dvs.:)
Tocmai pentru faptul ca nu exista legi coerente si nu este specificat nicaieri acest aspect am vrut sa aflu si alte pareri.
Acordarea CO in preaviz este perfect legala deoarece conform art.79(5) Codul Muncii: "pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele"
In ceeace ce priveste CO in perioada de preaviz.... am putea deduce din cauzele de suspendare ale raporturilor de munca in care nu se regaseste concediul de odihna. Prin urmare, concediul de odihna nu poate influenta termenul de incetare a raporturilor de munca, astfel incat, in cazul meu, as putea acorda 2 zile de CO functionarului respectiv, dar dupa cele 2 zile va trebui sa ii inceteze activitatea, restul de zile de co neefectuat urmand sa i se platesca.
Asa cred eu ca ar fi corect.
Daca cineva are alta parere va rog sa imi spuneti.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna dupa demisie ran ran Am cerut incetarea raporturilor de serviciu prin demisie.Dupa cateva zile am cerut concediul de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat(imi ramasesera 5 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia concediului de odihna rebeca macovei rebeca macovei As dori sa stiu daca indemnizatia concediului de odihna este afectata de diminuarea salariului cu 25% de la 1 iulie, in cazul in care eu voi efectua concediul ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ramas neefectuat deoarece am nascut lacramioara-elena lacramioara-elena Buna ziua, -sunt functionar public si mi se cuvin anual 25 de zile concediu de odihnă deoarece am o vechime in campul muncii de peste 15 ani; -in data de ... (vezi toată discuția)