buna seara,
am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare minor,din 2006.Dupa noul Cod ,ce fel de autoritate parinteasca mi se atribuie ?exclusiva sau comuna.Mentionez ca dupa citirea articolelor pe tema juridica de 5 zile încoace nu inteleg; parintele biologic doar a recunoscut minorul fiind baiat ,nu am fost casatoriti,are drept de vizita si obligatie de a plati pensie alimentara. In ultimii 2 ani l-a vazut de 2 ori când l-a luat 1 si doua saptamani in localitatea lui natala;in rest este plecat înafara tarii si doar il suna,lucru pe care nu l-am interzis.
1.obligatiile mele le-am inteles ,dar ce drepturi am vizavi de noul Cod?
2.de asemenea drepturile lui le-am inteles, dar care sunt si obligatiile si daca nu si le respecta?
ex;am ratat posibilitatea mutarii cu serviciu in alta tara , cu tot cu copil, când mi s-a refuzat întocmirea pasaportului pt copil ca nu aveam acordul tatalui, pe care nu stiam de unde sa-l iau ca nu sta niciodata mai mult de 2-3 luni undeva.
ex.2 fiind baiat ,acum dupa 10 ani,incearca sa-l intoarca impotriva mea dar nici nu vrea sa-l ia in grija zilnica, il iubeste la telefon si-i face toate poftele când il vede, indiferent de parerea mea,ca de ,vrea baiatul tatii 1 data pe an ceva.In rest sa-l creasca maica-sa.
Conform noilor proceduri,dupa cate am inteles, ptr ca orice actiune din partea mea sa fie admisibila in instanta ar trebui sa aiba loc o mediere pe cheltuiala mea,ca trebuie sa-l anunt si mai trebuie sa-l si caut, deci inca o obligatie.
In concluzie eu ce drepturi am ,copilul la fel si daca nu sunt respectate ce se poate face, mai putin costisitor , din punct de vedere legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
nicoleta4775 , utilizator
22:10, 2 Februarie 2016