avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... lncredintare minor din 2006= 2016 CE??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

lncredintare minor din 2006= 2016 CE??

buna seara,
am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare minor,din 2006.Dupa noul Cod ,ce fel de autoritate parinteasca mi se atribuie ?exclusiva sau comuna.Mentionez ca dupa citirea articolelor pe tema juridica de 5 zile încoace nu inteleg; parintele biologic doar a recunoscut minorul fiind baiat ,nu am fost casatoriti,are drept de vizita si obligatie de a plati pensie alimentara. In ultimii 2 ani l-a vazut de 2 ori când l-a luat 1 si doua saptamani in localitatea lui natala;in rest este plecat înafara tarii si doar il suna,lucru pe care nu l-am interzis.
1.obligatiile mele le-am inteles ,dar ce drepturi am vizavi de noul Cod?
2.de asemenea drepturile lui le-am inteles, dar care sunt si obligatiile si daca nu si le respecta?
ex;am ratat posibilitatea mutarii cu serviciu in alta tara , cu tot cu copil, când mi s-a refuzat întocmirea pasaportului pt copil ca nu aveam acordul tatalui, pe care nu stiam de unde sa-l iau ca nu sta niciodata mai mult de 2-3 luni undeva.
ex.2 fiind baiat ,acum dupa 10 ani,incearca sa-l intoarca impotriva mea dar nici nu vrea sa-l ia in grija zilnica, il iubeste la telefon si-i face toate poftele când il vede, indiferent de parerea mea,ca de ,vrea baiatul tatii 1 data pe an ceva.In rest sa-l creasca maica-sa.
Conform noilor proceduri,dupa cate am inteles, ptr ca orice actiune din partea mea sa fie admisibila in instanta ar trebui sa aiba loc o mediere pe cheltuiala mea,ca trebuie sa-l anunt si mai trebuie sa-l si caut, deci inca o obligatie.
In concluzie eu ce drepturi am ,copilul la fel si daca nu sunt respectate ce se poate face, mai putin costisitor , din punct de vedere legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicoleta4775 , utilizator 22:10, 2 Februarie 2016
Inteleg ca aveti doar o hotarare, cea din 2006. Daca ati legalizat-o pe aia nu aveti cum sa nu obtineti pasaport si sa plecati unde doriti. Ati fost dvs sa obtineti pasaport si a zis ca va trebuie acordul tatalui ? eu nu cred .
Ce va scrie exact in hotararea pe care o aveti ?
Ati legalizat-o ? Aveti stampile pe ea si timbru ?
Ca sa exercitati in comun autoritatea parinteasca, unul din parinti trebuie sa ceara asta in instanta. Nu il va obliga pe tata la nimic mai mult, ii da doar dreptul de a decide si el pt copil ceea ce va aduce dvs niste ingradiri pt ca nu mai puteti decide singura.
Pensie plateste ?

Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
multumesc,Hotararea este stampilata si cu mentiunea:"Prezenta sentinta este ramasa definitiva si irevocabila,prin decizi nr.... a tribunalului...,semnatura grefier" plus inca o parafa ce contine:"Judecatoria...prezenta sentinta este conforma cu originalul sentintei civile...din data..din dosarul...se supralegalizeaza cu mentiunea ca a ramas defiitiva prin...la data..si a devenit irevocabila prin..,la data..:stampile+semnaturi presedinte+grefier'.nu are timbru.
Nici eu nu credeam dar acelasi raspuns precum ca imi trebuie scordul tatalui l-am obtinut si de la pasapoarte si de la Autoritatea tutelara careia m-am adresat ptr sprijin, ca ei actioneaza dupa noul Cod,de aceea sunt confuza, mai ales ca mi s-a precizat ,ca sa inteleg mai clar,ca singurul mod de apleca din tara cu copilul fara acordul tatalui este de a-l indesa intr-o valiza''.Nici eu nu am putut sa cred dar nu am nici un motiv sa mint deoarece am adresat aceasta intrebare pentru a obtine doar niste clarificari ,ce nu imi aduc neaparat si beneficii.
mentionez ca acum nu mai e valabila acea ocazie de a pleca, dar este un alt incident ce m-a determinat sa incerc sa aflu exact care este situatia mea, nefiind legat de pensia alimentara pe care o plateste,ci de tipuri de influentare si comportament care sunt total,din pc meu de vedere, in defavoarea copilului- tineti cont, va rog de faptul ca nu am restrictionat niciodata legatura lor,lucru de care acum imi pare rau.
nicoleta4775, utilizator
Trimiteţi copie după hotărârea Dvs. la Direcţia Generală de Paşapoarte şi la Poliţia de Frontieră , şi cereţi oficial răspunsul lor, chiar dacă momentan nu aveţi nevoie de paşaport. [ link extern ] / ;
[ link extern ] /
Martonze, utilizator
Nu este necesara medierea la care faceti referire. Va puteti adresa direct instantei de judecata.
Din pacate, in ultima perioada, cei de la Directia de Pasapoarte, fara a tine cont de data pronuntarii sentintei solicita acordul ambilor parinti pentru emiterea actului, situatie care nu ar fi aplicabila cazului dvs.
Daca apreciati ca aveti motive temeinice, neinterpretabile si fundamentate puteti formula o actiune in instanta pentru exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti de catre dvs pentru a nu mai depinde de acordul tatalui sau o actiune prin care instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de acordul tatalui pentru emiterea pasaportului si plecarea din tara a minorului.
Actiunile trebuie argumentate temeinic pentru a fi admise.
Dacă solicita acordul tatălui e un abuz, incalca legea care e f clara.
Dansa are o hot în care copilul ii e încredințat spre creștere și educare ( daca asa are), asa ca nu are de ce sa ceara sa exercite singura autoritatea parinteasca, ca o exercita deja.

Alte discuții în legătură

Pasaport copil moon88 moon88 Bună ziua, mă numesc Marius. Soţia mea are un băiat în vârstă de 7 ani din altă căsătorie ši deţine legea i l-a încuviinţat ei prin hotărîre ... (vezi toată discuția)
Custodie copil aser aser Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara minori - perinti divortati anca31 anca31 Buna ziua, Va rog daca aveti timp sa ma ajutati cu o informatie. Doresc sa va prezint următoarea situaţie - sunt divorţată de 2 ani şi am doi copii ... (vezi toată discuția)