avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Raspunderea executorului judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Raspunderea executorului judecatoresc

Stiu ca sint o gramda de astfel de discutii, am cautat in prealabil, fara succes, un raspuns la intrebarea mea.

Situatia pe scurt:
- banca X a investit cu formula executorie 3 bilete la ordin, teoretic, avalizate legal;
- in urma contestatiilor la executare s-a dovedit, prin expertiza, ca bilete sint un fals grosolan, incepind cu continutul si terminind cu semnaturile acestora;
- sentinta a fost data in favoarea prezumtivilor avalisti.

Ostilitati in desfasurare :
- prezumtivii avalisti vor merge in caz comun impotriva bancii X pe toate capetele de acuzare posibile;

Intebarea :
- are sau nu executorul judecatoresc obligatia de a verifica corectitudinea documentelor depuse pentru executare ?

De ce intreb:
- mai intai, pe bilete la ordin era o diferenta de 14 luni intre datele inscrise;
- numele unuia dintre avalisti era incomplet (omul are 2 prenume, conform CI iar acolo era doar unul)
- adresa acelui avalist din dosarul executorului era gresita, fara a se prezenta vreo copie a CI care sa ateste ca prezumtivul avalist a locuit vreodata la acea adresa.

Vreau sa stiu daca executorul avea obligatia de a verifica macar aceste aspecte vizibile cu ochiul liber, a se intelege ca NU ma refer aici la autenticitatea semnaturilor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lucianminea , utilizator 12:46, 5 Februarie 2016
Nu va nicio raspundere a executorului aici. Diferenta de 14 luni intre bilete nu ridica niciun semn de intrebare.
Lipsa celui de al doile prenume nu e de natura sa indice o alta persoana.
In ceea ce priveste adresa, poate a fost data gresit de catre creditor.
Sa inteleg ca, din punct de vedere juridic, un executor nu are nici un fel de raspundere pentru corectitudinea documentelor pe care le proceseaza ?
Nu vreau sa fiu "Gigi contra", daca asta zice legea, asta e, dar in cazul asta executorii pot sa vina cu documente pe care doar un CNP, sa zicem, este corect si sa te execute, desi poate nu e vorba de tine.
Urit, foarte urit.
Stimabile, daca apare CNP-ul tau pe documente, atunci e vorba de tine... :-)
Cand veti pricepe oare (am intalnit si avocati care nu realizeaza la justa valoare aspectul) ca executorul judecatoresc este "organ de executare", atat si nimic mai mult.
Daca creditorul induce in eroare organul de executare prin cererea de executare si documentele depuse, atunci creditorul raspunde. Pecuniar si poate chiar penal...
Fiecare participant în procedura de executare ar trebui să răspundă pentru faptele sale. Din păcate, doar creditorul răspunde, chiar și atunci când executorul slab regătit teoretic întocmește eronat actele de executare.
Revenind la speță, este just să răspundă creditorul. Executorul nu este dator să expertizeze actele aduse de creditor.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, nu cautam "nod in papura", doar incercam sa inteleg daca executorul are sau nu raspundere.
Desi teoretic, ar fi logic si moral sa raspunda, am inteles faptul ca legea nu prevede astfel de chestiuni.
In ceea ce priveste CNP-ul, nu sint de acord cu bejvoiculesc, deoarece CNP-ul poate fi foarte usor luat din alte documente, daca ai avut contact cu banca, si atunci el poate fi plasat in acelle documente, in incercarea, dovedita in speta mentionata, de a te executa chiar daca nu esti tu implicat. La astfel de chestiuni m-am referit.
Oricum, m-am lamurit si va multumesc inca odata.

Am sa merg mai departe cu cazul impotriva credtitorului, ca a doveti clar rea intentie in aceasta speta.

P.S.

Vinovatul aici este judecatorul care a dispus investirea acelor bilete, desi se vedea clar ca nu sint chiar in regula (doua tipuri de scris, datele mentionate pe un bilet nu corespundeau, etc. ), deoarce , dupa parerea mea, acel judecator ar fi trebuit sa verifice, dar acum nu mai conteaza prea mult. Doar ca in astfel de cazuri, toata lumea face abuzuri in astfel de cazuri, si cel vizat are sansa sa isi piarda bunuri, chiar locuinta, urmind sa se bata singur pentru a-si dovedi vinovatia, in unele cazuri trebuind sa depunda o cautiune mutl prea mare pentru posibilitatile lui, fiind astfel impiedicat sa se apere. Asta, petnru ca ... ROMANIA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Elemente bilet la ordin avalizat onuttza onuttza Mi s-a recomandat pt o mai mare siguranta a incasarii creantelor, sa utilizez drept garantie in cadrul contractelor comerciale de vanzari marfa, [b]bilete la ... (vezi toată discuția)
Executare silita bilet la ordin avalizat de administratorul societatii Florentina Ragalie Florentina Ragalie A incercat cineva sa execute un bilet la ordin avalizat de administratorul societatii? (vezi toată discuția)
Poveste bilet la ordin StancuV StancuV Ma numesc Stancu V. si in 2008 societatea unde eram actionar a contractat un credit de la o banca pentru care am emis un bilet la ordin pe care l-am semnat ca ... (vezi toată discuția)