avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca pe perioada determinata

Buna ziua,
Supun atentiei dumneavoastra urmatoara situatie: o persoana angajata cu contract de munca pe perioada determinata sufera un accident de munca la doua luni de la angajare.
Intrebare: In urma acestui fapt, contractul de munca se desface la termenul prevazut la momentul angajarii? Sau, se poate prelungi?
Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: oblige , utilizator 08:35, 5 Februarie 2016
C.i.m. nu se desface , ci va inceta de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat c.i.m., potrivit art.56 alin.1 lit.i C.mun., chiar daca acea persoana se afla in concediu medical.

Art. 49 C.mun.
....
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Art.50 C.mun.
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...

Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care se afla salariatul la acea data.

2. Exista si varianta ca angajatorul sa-i prelungeasca CIM dar nu are aceasta obligatie.

3. Dupa incetarea CIM certificatele medicale pentru accident de munca ii vor fi platite de Casa de Pensii.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns. De altfel, asa am si facut la 1 febr. pentru 31 ian. 2016 cand a incetat contractul.
Salariatul nu a vrut sa semneze decizia de incetare, pe motiv ca asa l-a sfatuit avocatul, astfel ca, azi, 5 febr. voi trimite decizia prin curierat.
Va mutlumesc inca o data pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns.
Sa aveti o zi cu spor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente de intocmit in cazul cim pe per determinata Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu buna ziua! ce documente trebuie atasate mai exact in cazul in care expira termenul contractului individual de munca incheiat pe durata determinata? mai ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe perioada determinata apetra apetra un contract incheiat pentru intervalul 12.4 - 11.7. cu ce data se desface contractul - 11.7 ultima zi sau cu 12.7? (vezi toată discuția)
Revisal valentinaanghel valentinaanghel Pentru un CIM perioada determinata (01.03.2012-30.06.2012) suspendat in luna iunie sunt corecte urmatoarele inregistrari in revisal: 01.06-30.06.2012 ... (vezi toată discuția)