avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program redus sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program redus sarcina

Buna ziua,
As dori sa beneficiez de program redus de munca tinand cont ca fac naveta zilnic 90 km dus-intors,astfel ajung la 10 ore (8 ore plus naveta). era foarte obsositor si inainte cu atat mai mult acum.
am apelat la medicul specialist de ginecologie, dansul m-a trimis la medicul de familie, iar acesta la medicul de medicina muncii, care evident nu mi-a eliberat.

am citit legea, scrie clar ca medicul de familie ar trebui sa elibereze.
ma puteti ajuta cum ar trebui sa procedez.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitie1 , utilizator 13:31, 7 Martie 2016
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 7.
(1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.

(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10.
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.

(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.

(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.


3. - Deci medicul de familie este cel care recomanda reducerea programului de lucru.
- Aratati acest text de lege medicului de familie si daca tot nu vrea atunci faceti o sesizare la ITM (Dep. de Securitate si Sanatate in Munca) si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Multumesc de raspuns, o sa ma mai prezint inca o data medicului de familie cu legea tiparita.
Buna ziua,
am fost din nou la medicul de familie si i-am aratat legea, in special articolul 13, am primit raspuns de aceasta data, sa-i aduc de la medic specialist, ginecolog o hartie, recomandare,ceva, pe baza careia sa-mi reduca programul.
Medicul specialist ginecolog va poate da o scrisoare catre medicul de familie prin care recomanda reducerea programului de lucru.
Buna ziua,
se intelege de asemenea din art. 9 ca si doctorul de medicina muncii poate recomanda programul redus.
"...o activitate care prezintã ... repercusiuni asupra sarcinii.. angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori ... conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale."

O sa vorbesc din nou si cu dr. de medicina muncii.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Amaia27 Amaia27 Buna ziua, avand in vedere ca o sa am doar 3 luni de munca in luna februarie, si o sa fiu gravida in 7 luni, data estimata a nasterii fiind 17-20.04.20, oare ... (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)
Raport evaluare riscuri profesionale marta946 marta946 Buna ziua, Sunt insarcinata in 14 saptamani si azi am primit un Raport de Evaluare - Riscuri Profesionale si o Informare privind protectia maternitatii la ... (vezi toată discuția)