avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,

sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de munca este scris ca in caz de demisie preavizul este de 20 de zile lucratoare. Ce se poate intampla daca eu stau in preaviz 20 de zile calendaristice, angajatorul ce poate sa imi faca?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pirvuralucam , utilizator 18:34, 4 Februarie 2016
In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

sau

Angajatorul va poate ponta absent nemotivat pe durata preavizului si apoi sa va inceteze raportul de munca in bazaart.81 alin.7 C.mun. la expirarea preavizului
Deci daca eu nu respect termenul de preaviz, angajatorul poate sa aibe motiv sa nu imi mai dea salariul? sau daca ma ponteaza absent nemotivat, eu mai sunt obligata sa ma prezint la munca?
Nerespectarea preavizului nu constituie motiv de neplata a salariului.

Daca va ponteaza absent nemotivat nu mai sunteti obligata sa va prezentati la munca. Aveti grija ca pe perioada absentelor nemotivate se poate suspenda c.i.m., situatie in care termenul de preaviz este suspendat.
Multumesc frumos.

In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă, mai exact ce inseamna?
In acest caz, pasii ar fi urmatorii :
- intocmirea referatului de sesizare.In acest caz, se instiinteaza conducerea ca dvs absentati nemotivat de la locul de munca din data de....

- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii; Dupa primirea referatului seva decide daca se efectueaza sau nu o cercetare disciplinara. In caz afirmativ, seva emite o decizie de numire a unei comisii /persoane desemnate cu efectuarea cercetarii disciplinare a dvs.

- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare; Comisiia/persoana desemnata cu efectuarea cercetarii disciplinare va va convoca in scris, convocarea continand obiectul, data, ora si locul intrevederii.

- ascultarea salariatului; Comisia /persoana va pune intrebari la care dvs veti raspunde sau nu. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;

- emiterea deciziei de sanctionare.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

art.252 C.mun.
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Alte discuții în legătură

Renunțare parțiala la preaviz Mihai-Mirella Mihai-Mirella Cum reușesc sa conving angajatorul sa renunțe la 4 zile de preaviz ? Menționez ca in contract am stipulate 20 de zile lucrătoare de preaviz și eu pot sa ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Demisia carmen-luiza carmen-luiza Am lucrat o scurta perioada de timp intr-o companie si am decis sa nu mai lucrez pentru ca nu mergeau treburile. Am discutat cu angajatorul,l-am informat ca nu ... (vezi toată discuția)