Am lucrat o scurta perioada de timp intr-o companie si am decis sa nu mai lucrez pentru ca nu mergeau treburile. Am discutat cu angajatorul,l-am informat ca nu mai doresc sa lucram impreuna. Fiind primul meu job,carte de munca,nu sunt cunoscatoare...nu stiam ca trebuie sa ma prezint sa semnez demisia. Dupa ceva timp am primit o foaia in care mi se aduce la cunostinta ca am lipsit nemotivat de la servici. Ce ar trebui sa fac acum, sau la ce pot sa ma astept?...
In acest caz, va tebui sa mergeti la comisia de disciplina pentru a participa la cercetarea disciplinara a dvs.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
La finalul cercetarii disciplinare este posibil sa vi se aplice una din sanctinile disciplinare prevazute de art.248 alin.1 C.mun.,si anume :
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
art.252 C.mun.
.....
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta. (5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute de lege fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
In acest caz, sunt doua posibilitati:
- fie vi se desface c.i.m. cu art.61 lit.a C.mun.,pentru absente nemotivate.
- fie se va inceta c.i.m. cu art.81alin.7 C.mun. (demisie), perioada de preaviz figurand cu absente nemotivate , situatie in care angajatorulnu efectueaza cercetarea disciplinara a dvs.
Demisie
pirvuralucam
Buna ziua,
sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)