avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... detector de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

detector de gaze

buna ziua.este obligatoriu sa ne montam in apartament detector de gaze si valva de inchidere?cei de la gaze au venit la usa spunind ca este obligatoriu si ca trebuie sa platim esalonat la intretinere.citiva vecini au zis ca este prea scump ,au cumparat ei detectoarele si i-au chemat pe cei de la gaze sa le monteze dar acestia fie au refuzat fie au cerut prea mult pe manopera.nu am centrala si doresc sa stiu daca intreadevar trebuiesc montate astea.va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:24, 16 Iunie 2016
Citind informarea ANRE ( din 07.06.2016 ) :

[ link extern ]

...eu unul inteleg ca nu este obligatorie montarea detectoarelor de gaze, poate ma insel.



De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.

Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.

Astfel, în acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.



Corectati-ma daca gresesc.

In binecunoscutul stil romanesc responsabilitatea a fost transferata operatorilor economici OE autorizati ANRE!

Nicio firma nu isi va asuma vreodata responsabilitatea nemontarii detectoarelor de gaz in instalatiile vechi chiar daca in urma verificarilor ar constata ca instalatia de gaz functioneaza in siguranta.

operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.


Care situatie locala, situatia individuala sau intreaga instalatie?
Daca un proprietar are scapari de gaze:) firma va spune ca instalatia nu functioneaza in siguranta si va obliga toti proprietarii sa isi monteze detectoare de gaz!

Care prevederi legale? Pentru a te raporta la prevederile legale trebuie sa cunosti documentatia initiala. Cine (mai) detine documentatia initiala pentru a afla prevederile legale in vigoare la momentul punerii in functiune?
Aici ar exista o "portita" de scapare, se cunoaste anul punerii in functiune si in cazul in care firma solicita documentatia instalatiei de gaz si vor sa inchida instalatia, ii trimiti pe cei de la firma sa caute legislatia in vigoare din vremurile construirii blocului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea montării detectoarelor de gaze în apartamente gabriela constantinescu gabriela constantinescu Va rog frumos, care mai este situația cu obligativitatea montării acelor detectoare de gaze în apartamente? Mai este obligatoriu realmente, sau este ... (vezi toată discuția)
Comitetul asociației face achiziții fără consultarea proprietarilor. din punct de vedere legal, au voie sa facă asa ceva? mmconstantin mmconstantin Buna ziua! Comitetul asociatiei de proprietarii ia decizii privind modernizare lift, schimbare motor, cumparare detector de gaz fara a consulta ... (vezi toată discuția)
Detector gaz coco250803 coco250803 As dori sa stiu daca este obligatoriu sa am montat detector de gaz!Mentionez ca am ca surse de incalzire sobe convector,si am montate geamuri termopan!Va ... (vezi toată discuția)