Procedura interna e cam asa: seara te suna teamleaderul si te anunta daca a 2 a zi ai sau nu de lucru si unde,in cazul in care ai te duci la munca,in cazul in care nu ai stai acasa si pe ziua respectiva esti obligat sa semnezi CFS(concediu fara salariu) contractul de munca fiind fulltime pe perioada nedeterminata si la angajare nespecificandu-se aceste lucruri.
Este o incalcare a legislatiei semnarea unui CFS in situatia in care nu vi se da de munca.
Art.164 alin.3 C.mun. : Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
Am fost joi la birou si mi s-a spus ca in ultimile 2 zile am primit 18 reclamatii de piese neconforme de la client si intr-o oarecare masura mi s-a sugerat demisia(fapt des practicat in firma,colegi de-ai mei fiind fortati sa isi dea demisia prin replici de genul: sotia e avocat,cunoaste foarte multi oameni si am sa iti fac viata un chin,nu o sa te mai angajeze nimeni daca nu iti dai demisia)
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Deci medical neplatit,insistente sa vin la munca in medical,trecut nemotivat o saptamana in care am si fost la munca doar ca sa aflu ca nu se lucreaza,procedura lor de genul te sunam vi la munca,nu te sunam stai acasa a permis acest fapt fara ca eu sa stiu.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator ,
va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi
aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea,
pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
=====
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare,
neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
- unei proceduri de mediere.
De asemenea, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca
poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.