avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz plata medical/absente nemotivate gratuite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz plata medical/absente nemotivate gratuite

Buna ziua,
Am si eu nevoie de ajutor intr-o situatie in care ma confrunt cu angajatorul.
Lucrez la o firma de control calitate,firma este subcontractata de orice companie in momentul in care apare o problema de calitate pe care controlorii lor nu o pot acoperi sau pe care pur si simplu nu vor sa si-o insuseasca.
Procedura interna e cam asa: seara te suna teamleaderul si te anunta daca a 2 a zi ai sau nu de lucru si unde,in cazul in care ai te duci la munca,in cazul in care nu ai stai acasa si pe ziua respectiva esti obligat sa semnezi CFS(concediu fara salariu) contractul de munca fiind fulltime pe perioada nedeterminata si la angajare nespecificandu-se aceste lucruri.
Problema mea incepe pe 4 ianuarie,prima zi de lucru din an cand am fost anuntat ca sunt sc 3 la o firma la care mai lucrasem,m-am dus la program pe cheltuiala mea(fabrica fiind la 20km de oras) ca sa aflu ca de fapt nu se lucreaza sc 3 si ca plec acasa, a 2 a zi am anuntat teamleaderul despre situatie si am intrebat unde ma duc in ziua aceea si mi s-a spus ca tot acolo,faza s-a repetat si a 2 a seara,a 3 a zi am cerut o zi de cfs pt a imi rezolva niste probleme,a 4 a zi nu m-a sunat nimeni si ultima zi din saptamana m-au sunat la 18:00 ca este nevoie urgenta de mine,le-am spus cu tot respectul ca pentru salariul acesta nu pot sta la dispozitia firmei 24h/zi si in cazul in care nu am de munca sa nu primesc nici o compensatie si ca nu pot sa vin la munca decat sc 3.
In weeckend am facut otita iar medicul mi-a recomandat sa evit zonele in care este curent,mi s-a prescris antibiotic si mi s-a dat medical 5zile.Am anuntat teamleaderul de acest aspect si mi s-a spus ca nu conteaza ca am medical,trebuie sa ma duc sc 2 acolo pt ca nu are cine sa ma inlocuiasca,am fost la munca de luni pana miercuri si pentru ca starea de sanatate s-a inrautatit am anuntat ca joi si vineri nu pot sa vin,mai mentionez ca in momentul in care mi s-a recomandat repaus,am solicitat o adeverinta medicala de la angajator pt a mi se elibera medicalul,am solicitat adeverinta pe data de 11 ianuarie.
Seara am fost anuntat ca in cazul in care nu vin si joi la munca trebuie sa ma duc la birou pt a discuta o problema(varianta firmei de a concedia).
Am fost joi la birou si mi s-a spus ca in ultimile 2 zile am primit 18 reclamatii de piese neconforme de la client si intr-o oarecare masura mi s-a sugerat demisia(fapt des practicat in firma,colegi de-ai mei fiind fortati sa isi dea demisia prin replici de genul: sotia e avocat,cunoaste foarte multi oameni si am sa iti fac viata un chin,nu o sa te mai angajeze nimeni daca nu iti dai demisia).Am precizat ca nu imi pot asuma responsabilitatea pt defecte,pt ca nu era nimic adevarat,sunt lucruri inventate cu intentia de a imi face rau,intr-un an nu am nici o reclamatie si in 2 zile primesc 18.
Oarecum indignati de refuzul meu de a ceda,au zis sa lasam lucrurile sa decurga de la sine sa vedem ce se va intampla
Asa ca de saptamana viitoare am primit unul dintre cele mai murdare si urate posturi din firma(macar este permanent) si nu am spus absolut nimic,l-am acceptat si de atunci ma duc acolo si imi fac treaba.
Ieri a fost zi de salariu si am constatat cu stupoare ca am luat undeva la jumatate din salariul mediu al meu.
Am cerut lamuriri teamleaderului si mi s-a spus ca am luat chiar prea mult tinand cont ca medicalul nu mi se plateste pt ca l-am adus tarziu 27ian (am solicitat adeverinta pe 11 si mi-au adus-o pe 26,eliberata cu data de 21,au adus-o dupa n telefoane si rugaminti) si in plus am si lucrat 3 zile din saptamana aceea (la insistentele lor si pacalindu-ma ca zilele acestea vor compensa zilele lipsa din saptamana anterioara) si in plus in prima saptamana cand m-am dus ca prostul la munca pe cheltuiala mea ca sa aflu ca nu se lucreaza am fost trecut nemotivat,o saptamana intreaga pt greseala lor (nimeni din firma nu primeste nemotivat se face CFS pt orice zi in care nu vi din vina ta sau a lor) asta probabil pt ca am refuzat sa imi dau demisia.
Deci medical neplatit,insistente sa vin la munca in medical,trecut nemotivat o saptamana in care am si fost la munca doar ca sa aflu ca nu se lucreaza,procedura lor de genul te sunam vi la munca,nu te sunam stai acasa a permis acest fapt fara ca eu sa stiu.
Orice sfat mi-ar fi de mare ajutor,eu sunt perfect constient ca firma are mari probleme de management,au musamalizat accidente de munca,au constrans oameni sa isi dea demisia nu accepta nici un refuz sau angajati care isi spun parerea,ne trateaza ca pe niste sclavi si le acorda acest drept si celor care ne solicita in fabricile lor.Relatii au foarte puternice,trimit oameni in deplasare in afara tarii cu diurna de 30ron pe zi,se lucreaza o luna intreaga la 12 ore sau mai mult fara acordul scris al angajatului,nu se face protectia muncii,ridica pasaportul altei persoane de la evidenta populatiei fara procura,deci relatii au,se fac numai magarii si totusi nimeni nu i-a masuri,nu mai zic de datoriile firmei exagerate si totusi managerul general are Porsche Panamera de serviciu,dar noi cu contracte pe nedeterminata nu putem solicita un imprumut pt ca angajatorul nu este eligibil.
Cu respect!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 9 Februarie 2016
Procedura interna e cam asa: seara te suna teamleaderul si te anunta daca a 2 a zi ai sau nu de lucru si unde,in cazul in care ai te duci la munca,in cazul in care nu ai stai acasa si pe ziua respectiva esti obligat sa semnezi CFS(concediu fara salariu) contractul de munca fiind fulltime pe perioada nedeterminata si la angajare nespecificandu-se aceste lucruri.

Este o incalcare a legislatiei semnarea unui CFS in situatia in care nu vi se da de munca.
Art.164 alin.3 C.mun. : Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Am fost joi la birou si mi s-a spus ca in ultimile 2 zile am primit 18 reclamatii de piese neconforme de la client si intr-o oarecare masura mi s-a sugerat demisia(fapt des practicat in firma,colegi de-ai mei fiind fortati sa isi dea demisia prin replici de genul: sotia e avocat,cunoaste foarte multi oameni si am sa iti fac viata un chin,nu o sa te mai angajeze nimeni daca nu iti dai demisia)

Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Deci medical neplatit,insistente sa vin la munca in medical,trecut nemotivat o saptamana in care am si fost la munca doar ca sa aflu ca nu se lucreaza,procedura lor de genul te sunam vi la munca,nu te sunam stai acasa a permis acest fapt fara ca eu sa stiu.

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
=====

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

- unei proceduri de mediere.

De asemenea, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce poti face cand angajatul este in medical (ai aflat neoficial acest lucru), dar nu-ti prezinta Certificatul medical (stie el de ce)? Din data de 04.01.2016, angajatul nu s-a mai prezentat la locul de munca si nici la telefon nu raspunde. Trebuie definitivat statul pentru luna ianuarie si nu vad cum altfel decat trecandu-l absent nemotivat.
Neprezentarea certificatului medical la angajator in termenul prevazut de lege, il indreptateste pe acesta la neplata acestuia.

Potrivit prevederilor art. 88 din Ordinul 60/2006, constituie refuz justificat la plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege.

Pana cand ar avea concediu medical, stiti?
Nu cunosc detalii suplimentare. Decat ca este in medical, posibil pe o perioada mai lunga.
Incercati sa luati legatura cu acesta si vedeti ce va spune.

Alte discuții în legătură

Job part time Flori1967 Flori1967 Buna seara, Ma numesc Floarea Alupoai . Precizez ca eu lucrez program de 8 ore la o institutie de stat.Pe data de 30. 6.2015 m am angajat part time la firma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa ma lămuriți si pe mine cu ceva. lucrez ... Andrei19899 Andrei19899 Buna ziua. Va rog sa ma lămuriți si pe mine cu ceva. Lucrez într-o firma de 2 ani (croitorie). Luna iulie sa redus programul de lucru, de luni până joi, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. soția lucrează la firma q.l. din Ș... ... Fanetapu Fanetapu Bună ziua. Soția lucrează la firma Q.L. din Ș.. A fost bolnavă și o săptămână a stat acasă.Firma nu a plătit medicalul,au zis ca o să plătească ... (vezi toată discuția)