avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... JOB PART TIME
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

JOB PART TIME

Buna seara,
Ma numesc Floarea Alupoai . Precizez ca eu lucrez program de 8 ore la o institutie de stat.Pe data de 30. 6.2015 m am angajat part time la firma Lama Gold. Contractul de munca s-a incheiat pe 30. 06.2015 eu am inceput munca pe 01.07.2015. Intre timp pe data de 09.07 2015 mi s a facut rau eu sufar de o boala polichistoza hepato renala, in ziua aceea nu am putut sa ma prezint la munca mi a fost rau si am anuntat managerul. A doua zi acesta ma pus sa fac o cere pentru a motiva absenta din ziua precedenta. Am lucrat pana pe data de 16.07.2015 cand am facut din nou o criza de rinichi. M am prezentat la medicul de familie mi a dat medical de pe data de 16-20. Am luat bilet de trimitere si m am internat in spital. In aceata perioada am anuntat Managerul ca sunt in spital mi s a transmis sa vin cu C.M. asa am si facut. Vineri pe data de 24.07.2015 m am prezentat la contabilitate pentru a preda C.M. MKi a spus sa aduc adeverinta cu vechimea in munca de unde lucrez pentru a putea sa mi plateasca medicalul deoarece la ei nu am vechime. Astazi 27.07.2015 m am prezentat la munca la Lama Gold, am fost la contabilitate sa intreb pana pe ce date trebuie predat concediul mi s a dat demisia si mi a spus ca figurez o saptamana nemotivata si sunt in perioada de proba nu aveam dreptul sa lipsec. si nu mi se plateste medicalul. Doresc sa stiu care imi sunt drepturile si unde ma pot adresa pt reclamatii daca intradevar am dreptate si trebuie sa imi plateasca medicalul. Eu am anuntat conducerea ca sunt in spital insa ei mau pus absenta.
Mai doresc sa stiu daca am drepul sa mi se returneze actele depuse la ei, printre care am si copie dupa contractul de munca unde sunt angajata pe perioada nedeterminata. L eam cerut si nu vor sa mi le dea.
Cu multumiri,
O seara frumoasa va doresc
Cel mai recent răspuns: Flori1967 , utilizator 21:01, 27 Iulie 2015
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

4.
Mai doresc sa stiu daca am drepul sa mi se returneze actele depuse la ei, printre care am si copie dupa contractul de munca unde sunt angajata pe perioada nedeterminata. L eam cerut si nu vor sa mi le dea.


Despre ce acte este vorba mai exact ?
cazier, copie dupa diploma de 12 clase, copie dupa contractul de munca unde sunt angajata pe perioada nedeterminata, copie dupa buletin si certificat de casatorie
Acestea nu sunt restituite , in general, de catre angajatori la incetarea c.i.m. intrucat fac parte din dosarul dvs de personal.

Art. 8 din HG 500/2011:
(1) Angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
.......
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
ma voi adresa la ITM insa nu am contrac de munca ca nu mi la dat, am decat demisia data de ei.
Va multumesc pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical simonab2872 simonab2872 Am lucrat timp de 2 ani la o firma. In luna octombrie m-am imbolnavit fiind nevoita sa apelez la medici, care mi-au acordat concediu medical. In perioada C.M ... (vezi toată discuția)
Concediul medical lucretiav lucretiav sunt insarcinata,si pentru ca am avut proleme,doctorul mi-a acordat 7 zile concediu medical.patronul mi-a spus ca nu imi plateste c.m,si ca trebuia sa-mi caut ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi simionclaudia simionclaudia Buna seara,as dori sa stiu cum ar trebui procedat legal in cazul in care desi sunt in concediu medical angajatorul nu doreste sa il ia in considerare si ma ... (vezi toată discuția)