Care-i dreptatea in urmatorul caz?
Dupa trei ani de concubinaj dintre el „P” si ea „O” rezulta un copil „M”. Intru-n moment de neintelegere, intr-o saptamana, „P” pentru “ai face in necaz” lui „O”se casatoreste cu o alta „SS” cu tot alaiul, cununie si nunta. Dupa doua luni el „P” decedeaza „se zice ca electrocutat la domiciliul acestora”. Ea „SS”, la insistentele familiei ei, se muta cu toate lucrurile aduse ca “zestre” la ai ei inclusiv cu darurile de nunta. Acum, copilul „M”, din dorinta de a pune la punct lucrurile legate de mostenire, solicita la arhiva succesorala o copie a certificatul de mostenitor si surpriza, in acesta apare ca sot supravietuitor ‚SS” cu ¼ din masa succesorala. De atunci ( au trecut 35 de ani) si pana in prezent „SS” nu a fost interesata de aceasta mostenire, nu a participat - la cheltuielile de inmormantare, - la un proces in care se incerca daramarea actului de vanzare-cumparare a terenului si a casei ce fac subiectul succesiunii,-la intretinerea pamantului si a casei care fiind construita prin anii40 si dupa cutremurul din 77 a suferit avarii considerabile, toti care au fost implicati la vremea respectiva, bunicul din partea mamei lui „M” ca tutore si bunica din partea tatalui sustin ca aceasta a renuntat in favoarea copilului”M” dar se pare ca doar pe vorbe. Ar fi fost posibil ca acest certificat sa fi fost scos fara acceptul acesteia la mosternire si totusi sa apara ca mostenitor (ceva legat de asa zisele sase luni)? De ce copilul „M” care acum are o familie si locuieste in imobilul (ce apare in certificatul de mostenitor) pentru care care a platit taxe si impozite toata aceasta perioada, trebuie in acest moment sa caute si sa roage acea persoana cu care nu a schimbat o vorba in viata ei sa vina la mostenire?!
Care este logica prin care, in cazul in care „SS” are minim un copil al carui tata nu este „P” acest copil dupa moartea mamei ei mosteneste din acei ¼ ai mamei urmare a mostenirii lui „P”, si copilul lui „P”, adica „M” nu poate mosteni de pe urma mortii lui „SS”. Practic eu vad ca cei doi „frati” se situeaza pe acelasi nivel in raport cu relatiile dintre cei doi soti (adica”P” si „SS” ). Motivez aceasta prin faptul ca „M” este rezervatar al lui „P”.
Bineinteles ca sunt de acord ca sotul supravietuitor sa fie „protejat” dar asta in masura in care merita acest lucru, adica dupa ce casatoria se consuma in oarecare masura!!!
Din cate am inteles in noul cod civil legea 319/1944 ramane in continuare neschimbata. O aberatie!!!
Va inteleg amaraciunea dar legea (Codul civil) este foarte clara in aceasta privinta.
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala atunci cand vine in concurs cu descendentii defunctului( adica cu copiii acestuia) care mostenesc restul de 3/4.
La un ulterior deces al sotului supravietuitor acesta este mostenit de rudele sale de sange , prima clasa fiind descendentii! Deci copiii sai! Dvs nu aveti cum sa o mosteniti pe SS fiind copilul lui P!
Unde-i lege nu-i tocmeala!
Stiu , moral poate balanta sa incline pe undeva in favoarea dvs , dar legal nu aveti ce face! B-)
ce lege-i aceea care nu se bazeaza pe moralitate???
multumesc ptr promtitudine!!! dl MIHAI
bineanteles ca ma raportez si la viitor, daca nu suntem in stare sa ne adaptam nevoile dupa scara evolutiva, atunci sa dam cu capul in stalactite..., parca acestea sunt de sus in jos. pasiii de la epoca pesterilor pana in 1944 sunt destul de marunti
B-)Limita dintre moralitate si imoralitate este foarte sensibila iar toleranta foarte mica.
Legal copilul mamei vitrege a dvs o va mosteni . Asta este tot ce va pot spune!
:)
imposibil sa nu existe o solutie in acest caz, de bun simt, nu vreau sa cred (m-am saturat) sa traiesc intr-o tara in care criminali cu toata prezumtia lor de nevinovatie fac legea si danseaza pe mese in fata judecatorilor.
Codul Civil nu are nimic de-a face cu latura penala si cu realitatile vietii cotidiene!
Nu aveti ce sa faceti fiindca asa este corect . sotul supravietuitor primeste 1/4 cand vine in concurs cu descendentii(adica cu dvs) ...dvs luati 3/4....sotul supravietuitor dupa deces este mostenit de copilul sau ...punct! Legea dateaza in linii mari din 1864 , cu mici modificari ulterioare ...Codul Civil de inspiratie franceza este un cod foarte bun!
Chestiunile la care faceti dvs referire tin de natura umana , sentimentala , de faptul ca persoana respectiva a dat dovada de dezinteres....ce ar fi trebuit sa il intereseze daca nu era tatal lui natural????
SUCCES!B-)