avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme achizitie masina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme achizitie masina

Buna ziua!

Am nevoie de sfaturile si ajutorul dumneavoastra cu o problema mai delicata. In urma cu cateva saptamani am decis sa achizitionez o masina. Am cautat masini ieftine, pana in 1000 de euro. Am gasit un anunt pentru un Peugeot 306 diesel la 800 de euro negociabil (sub pretul pietei).

Fiind prima mea achizitie a unei masini, l-am luat cu mine pe un var mecanic care are mai multa experienta cu astfel de achizitii. Am sunat inainte vanzatorul care a declarat ca are masina de la o ruda decedata dar ca masina are toate actele la zi, lasand de inteles ca este acum propietarul masinii.

Ne-am intalnit cu persoana de la telefon, am vazut masina si a fost dispus sa o lase la pretul de 600 de euro. Acesta a declarat ca nu este propietarul ci varu acestuia si ca ia fost incredintata de acesta sa o vanda pentru ca el lucreaza. Si sotia propietarului era acolo si mai multe rude. Masina avand o stare tehnica mai precara, pretul cerut a ramas la 600 de euro.

Fiindca masina nu are taxa de poluare (acum timbru de mediu) platita, fiind inscrisa prima oara in Romania in 2006, am convenit sa o cumpar cu un simplu contract de vanzare cumparare deoarece taxa este un prezent un ridicol 1450 de euro. In contract a scris suma de 300 de euro pentru a plati taxe mai mici.

Zis si facut. Am semnat contractul de vanzare cumparare. Vanzatorul a refuzat sa dea originalul cartii de identitate a masinii, doar o copie, impreuna cu talonul, asigurarea si rovinieta.

Ieri l-am sunat ca sa-l intreb ce tip de antigel trebuie folosit la masina si acesta imi spune ca au aparut unele probleme cu mostenitorii masinii dar a refuzat sa detalieze. Fiscalul a ramas la el asa ca am convenit sa ne intalnim candva in urmatoarele zile sa ii dau 200 de lei pentru impozit.

Stiu ca am facut o prostie cand am cumparat masina asta, dar acum asta este. Nu am inteles clar. Fie propietarul este mostenitorul masinii (dar atunci ce probleme sa mai apara alti mostenitori) fie acesta este cel decedat si eu conduc o masina inscrisa pe o persoana decedata.

As dori sa stiu ce probleme legale pot aparea. Pot acesti mostenitori sa castige masina in instanta? As putea pierde masina si sa raman cu banii dati? Pot aparea probleme legale daca continui sa circul cu o masina inscrisa pe o persoana decedata? Cum ar trebui sa procedez in acesta situatie pentru a nu ramane in pierdere?
Orice sfat este mult apreciat. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: weedmastersr , utilizator 16:19, 22 Martie 2016
Problema este cam "imbarligata"!
In primul rand nu puteti inscrie masina la fisc ptr ca nu aveti CIV in original. Sau ati convenit ca masina sa ramana pe numele proprietarului si sa ii platiti taxele catre stat si restul de taxe (rovinieta, itp, etc.?
Cel care v-a vandut masina avea vreo procura pentru instrainarea masinii?
Cine a semnat actul de vanzare/cumparare, sotia proprietarului sau persoana care v-a prezentat masina?
Pe talon s-a inscris "instrainat catre .... la data......"?
De ce vreti sa ii mai platiti impozitul? Conform noului cod fiscal ptr bunurile mobile instrainate in cursul anului impozitul se achita de fostul proprietar pe intreg anul.
Daca sunteti dat in judecata ptr restituirea masinii atunci solicitati restituirea banilor.

Va multumesc mult pentru raspuns. Da, am convenit cu persoana care mi-a vandut masina sa ramana pe numele propietarului si eu sa-i platesc taxele. Nu ma deranjeaza daca ii platesc eu toate taxele, inclusiv impozitul, atata timp cat o pot folosi. Cel care mi-a vandut masina nu avea nici o procura.

Contractul a fost semnat de persoana care mi-a prezentat masina. Initial a spus ca mergem la un birou de copiat acte unde vom semna contractul cu propietarul, facem copii si se incheie tranzactia. Problema a fost ca l-am asteptat pe acest individ sa vina. Cel care mi-a prezentat masina la sunat. Acesta a spus ca lucreaza la padure si a intervenit ceva si nu are timp sa ajunga in satul unde a avut loc tranzactia, asa ca acest individ care mi-a prezentat masina a spus ca semneaza contractul in locul lui.L-am intrebat de cartea de identitate dar a spus ca ramane la el originalul. Mi-a dat o copie dupa buletinul propietarului, dar acum vad ca acesta era expirat din 2011.

Realizez ce idiot am fost dar sincer ca m-am gandit sa fiu foarte strict cu actele masina fiind de o valoare mica si varul meu sfatuindu-ma ca nu risc nimic daca fac actele in acest fel.

Pe talon nu s-a inscris nimic deoarece nu am vrut sa transcriu masina pe numele meu, taxa de mediu fiind de 1500 de euro iar masina valorand 600 de euro. Daca scriam pe talon ca a fost instrainata atunci cand ma oprea politia aveam probleme pentru ca nu am transcris masina. Mie frica sa nu imi ceara acum bani in plus cu motivul ca ii da la ceilalti mostenitori sau sa ma ameninte ca raporteaza masina la politie ca fiind drept furata.
Din relatare se intelege ca actul de v/c nu a fost incheiat la o firma specualizata contractul fiind semnat de o persoana fara procura de la proprietar.
Exista posibilitatea incheierii un contract de comodat. Nu pot da masina furata ptr ca cel care a semnat contractul de v/c a semnat in fals fara procura.
Singura problema pe care o puteti avea va fi cand trebuie facut ITP deoarece trebuie prezentata CIV in original.
Daca va cer mai multi bani le spuneti ca renuntati la masina si sa restituie banii.
weedmastersr a scris:

Da, am convenit cu persoana care mi-a vandut masina sa ramana pe numele propietarului si eu sa-i platesc taxele.

Daca ati incheiat document autentificat sau prin firma specializata,o data cu incheierea inscrisului dv deveniti automat proprietarul de drept al bunului mobil-indiferent de conventia incheiata cu vanzatorul,care oricum nu este si proprietarul vehiculului
ma ameninte ca raporteaza masina la politie ca fiind drept furata.

Daca exista incheiat contract de vanzare cumparare ,eventuala plangere la politie ca masina a fost furata,este contrazisa de contractul de tranzactionare masina
V-ati complicat cu o masina cu stare tehnica precara,cu taxa neplatita,cu proprietar decedat,
fara succesiune dezbatuta...va aflati intr-o situatie delicata
Ce fel de document tranzactionare bun mobil ati incheiat in lipsa cartii de identitate si a certificatului fiscal?
Oricum daca proprietarul masinii este decedat ,este evident ca nu puteti primi certificat fiscal...
Din pacate contractul nu a fost facut prin intermediul unei firme specializate si nu este autentificat. Nu am putut face asta deoarece acest vanzator se afla in mediul rural departe de vreun oras si era o ora mai tarzie. Actul pe care l-am incheiat este un contract de vanzare cumparare auto standard care se gaseste pe internet: [ link extern ]

Numai ca suma trecuta pe contract a fost de 300 de euro pentru ca vanzatorul a spus ca asa va platii taxe mai mici (am impresia ca are o firma care se ocupa de vanzarea masinilor second-hand pentru ca are mai multe anunturi online).

Eu i-am dat in urma semnarii contractului suma de 2700 de lei. Erau de fata doua persoane care lucrau la acea papetarie. In fata papetariei era tatal meu care a fost de fata cand am iesit si vanzatorul mi-a dat actele (in afara de carte) iau cand am verificat masina inainte de asta au fost prezenti si varul meu si fiul sau. Deci nu cred ca poate sustine in fata politistilor ca am furat masina. Anuntul online inca mai apare (desi este dezactivat). Daca este nevoie il voi inregistra in timp ce admite ca mi-a vandut masina pentru suma de 2700 de lei.

De cand am luat masina am investit deja in ea suma de 300 de lei pentru a o aduce intr-o stare tehnica satisfacatoare. Acum urmeaza sa vad mai multe detalii cand ne vom intalni saptamani viitoare. Daca dumneavoastra credeti ca ma va ajuta, il voi inregistra in timp ce vorbim. Depinde de ce probleme spune el ca au aparut cu acei mostenitori. Stiu ca depind de el pentru ITP. Totusi, banuiesc ca am dreptul legal de a vinde, nu? Macar pe bucati, la dezmembrari? Ca sa nu raman cu toti banii pierduti daca apar probleme si nu va vrea sa imi inapoieze suma data.

Am uitat sa mentionez ca contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat cu cartea de identitate a asa-zisului proprietar (care s-ar putea sa fie mort), cu datele din acea carte de identitate care doar acum am observat ca a expirat din 2011, dupa care am si o copie, dar la vanzator a semnat individul care mi-a prezentat masina.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
weedmastersr, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce se poate intampla daca cumpar un autoturism de la o persoana care nu e proprietar? alexandrescovici alexandrescovici datele problemei sunt urmatoarele: am gasit o masina , cu nr de bucuresti , care se afla in posesia unei persoane din buzau.respectivul detine talon,carte,itp ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare autoturism c0stel c0stel Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa gasesc o solutie potrivita pt o problema . Am achizitionat de la o ruda apropiata un autovehicul second hand destul de ... (vezi toată discuția)
Timbrul de mediu patrucata patrucata buna ziua!am o nelamurire referitoare la acest timbru de mediu...am cumparat recent un logan, inmatriculat in ianuarie 2005, am facut contract de vanzare- ... (vezi toată discuția)