avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua,sunt insarcinata in 33 de saptamani si lucrez cu carte de munca doar de 4 luni,pentru a benificia de indemnizatie sau postnatal(nu stiu exact cum se numeste,sunt la prima sarcina) trebuie sa am un an intreg ? in caz ca nu pot lua eu ca si mama poate beneficia sotul meu de acei bani?daca da va rog pe voi sa ma indrumati unde ar trebui sa merg.sunt din Iasi.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 7 Februarie 2016
Ai parte de Concediul medical de maternitate, care incepe cu saptamana a 30 de sarcina pe o perioada de 126 zile calendaristice, ceva mai mult de 4 luni, conform Art. 16 (2) din Legea 289/2004.
Ia legatura cu medicul de familie si te va indruma iti va elibera actele necesare pe care le vei depune la unitatea economica unde esti angajata.
@ adrian83miu

Art. 16 (2) din Legea 289/2004 nu are nicio legatura cu concediul de maternitate ...:-/

Actul normativ mentionat de dvs se refera la regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice.

OUG 158/2005
art. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

@ Dandreea26

1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Care este data preconizata a nasterii?

3. In situatia in care dvs nu indepliniti conditiile prevazute de lege , dar tatal copilului le indeplineste, atunci acesta poate beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yohanna30 yohanna30 Buna seara! As dori sa stiu daca pot lua concediu de crestere copil avand in vedere ca sunt angajata de la data de 05.aprilie 2012 si data probabila nasterii ... (vezi toată discuția)