avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul refuza sa elibereze documente din dosarul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul refuza sa elibereze documente din dosarul salariatului

Ce se intampla cand dupa 30 de zile calendaristice de la cererea inregistrata angajatorul refuza sa elibereze documente certificate din dosarul salariatului? X-(

"Totodata, se instituie obligativitatea angajatorului ca, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul sa elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul de personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care sa cuprinda inscrierile referitoare la persoana angajatului si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de catre acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie/ profesie si in specialitate in termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data inregistrarii solicitarii angajatului.

Documentele eliberate de catre angajator angajatului trebuie sa fie in regim de copie certificata conforma cu exemplarul aflat in dosar, cu data, semnatura si stampila angajatorului, certificare ce se impune a fi facuta de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de catre persoana imputernicita de catre angajator pentru a acorda viza de conformitate cu originalul."
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:52, 7 Februarie 2016
Depinde de acte solicitati.
Anumite acte se elibereaza in original;
alte acte diverse se elibereaza in xerocopie, avand aplicata metiunea "conform cu originalul", data, nume prenume reprezentant legal, semnate si stampilate.
Daca nu elibereaza actele solicitatea va puteti adresa ITM Judetului de unde sunteti iar acesti vor aplica amenzi si va vor elibera actele solicitate.
menoin a scris:

Ce se intampla cand dupa 30 de zile calendaristice de la cererea inregistrata angajatorul refuza sa elibereze documente certificate din dosarul salariatului? X-(

.....


Nu se intampla nimic ... dvs aveti posibilitatea sa va adresati InspectieiMuncii /ITM-ului si/sau sa promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Cele trei documente solicitate in copie certificata sunt: 1. fisa postului, 2. nota de lichidare, 3. cererea trimisa compartimentului de selectie pe mail pentru participarea la o selectie organizata in institutia respectiva.

Care este articolul in baza caruia pot actiona angajatorul in justitie? Multumesc!
Fisa postului trebuia s-o primiti inca de la angajare.

Nota de lichidare un document fara a avea la baza un text de lege si, prin urmare, chiar daca se elibereaza sau nu, raspunderea patrimoniala a fostului salariat se poate angaja in termen de 3 ani de la data la care fostul angajator a cunoscut paguba.

Cererea la care va referiti cred ca o aveti si dvs , daca ati trimis-o pe mail.

Baza legala ar fi : art.254 C.mun.coroborat cu art.1516 C.civ.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:


Cererea la care va referiti cred ca o aveti si dvs , daca ati trimis-o pe mail.

Baza legala ar fi : art.254 C.mun.coroborat cu art.1516 C.civ.



Asa este. Am nota de lichidare (copie xerox) si cererea trimisa pe mail, dar NU SUNT CERTIFICATE.

Problema PRINCIPALA este la fisa postului. Pentru o perioada nu am avut fisa de post. Doresc sa am un document in care angajatorul sa recunoasca ca nu s-a intocmit fisa postului de pe care am fost concediat, prin concediere colectiva.

Au facut o evaluare pentru prioritatatea la concediere fara tina cont de fisa postului. Pur si simplu am fost evaluat de o comisie care nu avea legatura cu activitatea mea din ultimele 12 luni.

Documentele solicitate in copie certificate sunt necesare in instanta.

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca pe perioada determinata prin expirarea acestuia kumotoharu kumotoharu Buna ziua. Mie mi-a expirat contractul de munca, iar superiorul meu ma obliga sa semnez niste acte - decizia de incetare si actul de incetare. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Documente din dosarul personal art. 8 si 9 hg 500_2011 cyan cyan Cum se interpreteaza art. 8 si 9 din HG 500/2011? ART. 8 (1) Angajatorul are obligatia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am avut un contract pe perioada determinata de 6 luni ... raluca_01 raluca_01 Buna ziua.Am avut un contract pe perioada determinata de 6 luni iar angajatorul nu vrea sa îmi elibereze la sfârșit decizia de încetare a contactului de ... (vezi toată discuția)