avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... documente vechime uzina aflata in insolventa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

documente vechime uzina aflata in insolventa

Buna ziua,
socrul meu se apropie de varsta pensionarii (in prezent este somer). A lucrat la uzina de reparat vagoane din Roşiorii de Vede, care a intrat in insolventa si arhiva a fost preluata de firmă privată din Ploieşti. Pentru a obtine documentele care sa-i ateste vechimea in munca trebuie sa plateasca niste sume exorbitante, de ordinul sutelor de mii, catre aceasta firma privata. Vad ca s-a scris si in presa despre asta.


[Link sters de moderator - Infection: URL:Mal]


As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca este legal ce se intampla si in baza carei legi ei elibereaza aceste documente contra cost. Am reusit sa gasesc doar informatii cum ca ITM percepe 50/ron per document eliberat, dar nu am gasit daca angajatorul este obligat sa elibereze gratuit sau care este cazul firmelor in insolventa.

De asemenea, firma respectiva a spus ca poate elibera documentele in 30 pana la 100 de zile, desi am citit ca "HG nr. 500/2011 prevede un termen in care angajatorul trebuie sa se incadreze: cel mult 15 zile de la data solicitarii."
firma este in insolventa, inteleg, si a fost preluata de o alta, dar modalitatea acesteia din urma de a elibera documentele nu e reglementata de nici o lege?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:59, 7 Februarie 2016
Firmele de arhivă depozitează arhiva și plătesc salariați ca să aveți dvs. acces la aceste documente. Trebuie cercetat (căutat) prin toate documentele de arhivă ca să vă întocmească documentele pe care le solicitați. Firmele acestea nu au nici o subvenție de nicăieri.
Credeți că ar fi mai bine să nu găsiți arhivele nicăieri așa cum li s-a întâmplat multor foști salariați?!
Angajatorii sunt obligati sa elibereze documentele, iar daca exista oameni care nu si-au gasit documentele nicaieri, nu vad de ce ar fi asta un motiv ca altii sa si le gaseasca doar pe mai multi bani decat isi permit sa dea.
Si ma indoiesc sincer ca banii aia ajung la bietii arhivari care cauta ore in sir prin documente (acei arhivari platiti cu 650 de ron in Bucuresti).
Nu inteleg tonul raspunsului dumneavoastra.
Daca nu aveti nimic concludent de zis, mai bine pastrati tacerea.

Ce mentalitate, ziceti merci ca statul isi bate joc de cetateni doar asa, moderat, cerandu-le, pentru eliberarea documentelor de pensie, sume de bani mai mari decat pensia pe care o ofera. Ohoo, puteau sa va lase FARA PENSIE, adica sa-si bata joc mai serios, daca isi puneau capul. asa ca mai bine sa ne bucuram.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2016
Valias, utilizator
1. ITM-ul elibereaza adeverinte de vechime numai pentru perioada cuprinsa intre 1990 si 01.01.2011. Costul adeverintei fiind de 20 lei /document si nu de 50 lei/document.

2. Referitor la cei care au preluat arhivele unor societati :
- Legea nr.263/2010
art.161
(1) Cererile în legătură cu eliberarea actelor prevăzute de lege, prin care se face dovada vechimii în muncă, a timpului util la pensie pentru agricultori şi a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe şi comisioane.

(2) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.

- Legea 16/1996
art.29
(1) Creatorii ori deţinătorii de documente sau, după caz, succesorii în drepturi ai acestora sunt obligaţi să elibereze, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice, certificate, adeverinţe, copii şi extrase de pe documentele pe care le creează ori le deţin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a împlinit termenul prevăzut la art. 13, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant.

(2) Serviciile prestate de către Arhivele Naţionale pentru rezolvarea solicitărilor persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice se efectuează, contra cost, în condiţiile prevăzute de lege.

(3) Serviciile arhivistice prestate în condiţiile alin. (1) de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România, cu avizul Arhivelor Naţionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt eliberarea unei adeverinte de vechime în muncă, o societate ... Viorel Balica Viorel Balica Pt eliberarea unei adeverinte de vechime în muncă, o societate care a preluat arhiva fostei întreprinderi la care am lucrat , imi cere o sumă de bani ... (vezi toată discuția)
Taxa eliberare adeverinta vechime de arhiva Cristina Filimon Cristina Filimon Este legal ca deținătorul autorizat al arhivei fostului angajator (care a fost radiată) să ceară o taxă pentru eliberarea unei adeverințe de muncă de ... (vezi toată discuția)
Acte pensionare buna ziua, in urma cu cateva zile am solicitat unei firme de ... andrei64 andrei64 Buna ziua, In urma cu cateva zile am solicitat unei firme de arhivare, informatii privind modalitatea de a intra in posesia actelor necesare pentru ... (vezi toată discuția)